luni, 13 aprilie 2015

Care sunt afectiunile unghiilor si cum sa te feresti de ele!




Ingrijirea unghiilor ar trebui sa fie la fel de importanta precum ingrijirea tenului sau a aparului, in special daca ne dorim unghii frumoase si rezistente. Chiar daca sunt considerate oglinda frumusetii, unghiile se pot “imbolnavi” destul de usor, cauzand in special probleme estetice. Modificarea culorii sau a formei unghiei reprezinta un semnal de alarma care ar trebui sa te trimita direct la medicul dermatolog, pentru o diagnosticare corecta si pentru primirea unui tratament corespunzator.
Fii atenta atat la unghiile de la maini, cat si cele de la picioare, care sunt mai predispuse aparitiei diferitelor infectii. Iata insa care sunt cele mai comune 4 afectiuni ale unghiilor si cum le recunosti.

Onicotrofia. Nu este o afecctiune dureroasa, insa este neplacuta datorita simptomelor: atrofierea unghiilor, schimbarea aspectului si texturii unghiilor, crestere lenta, marginile devin zimtate si neregulate. Onicotrofia poate fi cauzata atat de o malformatie congenitala, cat si de tratarea necorespunzatoare a onicomicozei (infectia micotica a unghiilor) sau a paronichiei, despre care vom vorbi in continuare.

Onicoschizia. Este termenul medical pentru exfolierea unghiilor. Este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale unghiei si presupune fragilizarea si uscarea unghiilor, desprinderea unor straturi de la suprafata unghiilor pana cand acestea devin foarte subtiri si se rup. De cele mai multe ori onicoschizia apare ca urmare a contactului unghiei cu acetona, substante chimice, produse de curatat. Insa si o carenta de vitamine si minerale vor duce la exfolierea unghiilor.

 Daca ai gasit cauza exfolierii, incearca sa o elimini. De exemplu, daca unghiile tale iau contact cu substante foarte nocive poate ar fi mai bine sa le protejezi si sa folosesti manusi atunci cand umbli cu astfel de substante. Pentru ca dizolvantul de oja sa functioneze la fel de bine, achizitioneaza unul fara acetona si cu uleiuri hranitoare. Iar daca problema este alimentatia dezechilibrata, atunci ia masuri!

Pahionichia. Daca observi ca unghiile tale s-au ingrosat in ultima perioada, acesta ar putea fi raspunsul. Pahionichia este o afectiune favorizata de problemele de vascularizare periferica si de infectiile unghiilor. In acest caz unghia se va ingrosa, va deveni extrem de rigida, iar culoarea unghiei se va modifica intr-un galben-maroniu sau chiar cenusiu. Pentru tratament este necesar sa consulti medicul.

Koilonichia. Este una dintre cele mai severe afectiuni ale unghiilor, care cauzeaza modificari la nivelul formei unghiei. Aceasta va incepe sa creasca rasucit, in sus, precum o lingura. Cauzele aparitiei acestei afectiuni sunt in principal medicale: afectiuni hormonale, dermatologice sau sangvine. In unele cazuri, koilonichia poate fi cauzata si de o substanta chimica, insa acest lucru ti-o poate spune doar medicul dermatolog.

Niciun comentariu: