luni, 4 august 2014

Cauzele durerii de umar


Generalitati


O cauza frecventa a durerii de umar este inflamatia tendoanelor si a partilor umarului care contribuie la realizarea miscarilor circulare (manseta). O alta cauza frecventa este inflamatia burselor subacromiale. Inflamatia ar putea sa apara dupa activitati cum ar fi pictura, ridicarea greutatilor sau practicarea unui sport care solicita ridicarea bratelor. Principala articulatie a umarului este formata de osul bratului si cel al omoplatului. Articulatia prezinta o adancitura, care permite o gama larga de miscari ale bratului. Rotatorul banta este alcatuit din 4 muschi care incojoara osul bratului. Aceasta manseta mentine umarul constant in timp ce se misca bratul

Cum poate fi lezat rotatorul banta?

Muschiul supraspinal se afla deasupra umerilor. Tendonul acestui muschi traverseaza umarul spre exterior chiar pe sub os (acromianul) si astfel, este predispus la diverse prejudicii datorita pozitionarii intre oase. In anumite cazuri chiar si bursa ce protejeaza tendonul poate suferi leziuni.

Cum se va sti ca rotatorul banta este ranit?

Daca rotatorul banta prezinta leziuni, durerea se simte in general in partea anterioara sau in exteriorul umarului si se accentueaza atunci cand se incearca ridicarea bratului sau a unui obiect deaspra capului. Durerea poate fi indeajuns de intensa incat sa duca la dificultati in executarea unor miscari de rutina. Durerile sunt obisnuite in timpul noptii si pot fi destul de intense

Ce se poate face pentru ameliorarea durerii?

Tratamentul ar trebui sa contribuie la ameliorarea durerii, iar umarul sa functioneze normal. Strategiile de ameliorare a durerii includ odihna activa. Pot fi necesare: aplicarea de gheata, administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene sau ocazional o injectie cu steroizi antiinflamatori.
Exercitiile speciale ar putea fi si acestea, benefice. Aplecari si rotatii ale bratului, din umar, in cercuri mari, ar putea ajuta la evitarea complicatiilor grave ale prejudiciilor rotatorului banta. Aceste exercitii vor fi urmate de cele de rezistenta care ar putea implica ridicarea de gantere usoare.

Ce exercitii pot fi facute?

- Diferite tipuri de miscari - Stand in picioare aplecati-va catre podea. Leganati bratul drept, fara sa-l ridicati. Faceti cercuri mici si apoi mai mari, cu mana, in aer. Repetati aceste exercitii de 5-10 ori in timpul zilei. Daca apare durerea, opriti-va. Puteti incerca, din nou, mai tarziu.
- Consolidarea rotatorilor batanti - Se vor folosi niste fasii de cauciuc pentru aceste exercitii. Se va tine mana pe clanta unei usi inchise. Se va lega fasia de cauciuc in jurul clantei. Cu mana care se va tine aproape de usa, se va indoi bratul in unghi de 90 de grade si se va apuca bucla fasiei de cauciuc. Se va trage banda spre abdomen.

Ce altceva se va face pentru a grabi vindecarea acestui prejudiciu?

Un program de exercitii aerobice va ajuta la imbunatatirea fluxului sanguin de la nivelul tendonului sau a bursei. Acest lucru va contribui la diminuarea durerii. Fumatorii ar trebui sa renunte la acest viciu, pentru a ajunge cat mai mult oxigen la tendonul lezat. Acest lucru va contribui la o vindecare mai rapida a leziunii.

Este nevoie de interventie chirurgicala?

In anumite cazuri , o leziune care persista poate cauza ruptura tendonului, iar atunci, interventia chirurgicala poate deveni necesara. O persoana poate suspecta o ruptura a rotatorului batant atunci cand in urma programului de recuperare nu se obtin rezultate pozitive sau cand mobilitatea bratului este redusa.

Niciun comentariu: