sâmbătă, 10 mai 2014

Alimente indicate in regimul bolnavilor cardiaci


 Lactate: laptele smantinit, iaurtul preparat din lapte degresat, laptele batut, branza slaba de vaca, zerul.
 

Carne si peste: carnea slaba de vaca, vitel, gaina (fara piele), vanatul (caprioara, iepure), pestele alb (lin, salau, biban, stiuca, lostrita) fiert in apa, fript la gratar, arsol sau perisoare dietetice.
 

Oua: oul va fi permis sub forma de albus fara nici o restrictie (in spume, sufleuri, biscuiti, bezele etc), galbenusul fiert moale fiind admis doar o data, de doua ori pe saptamina.
 

Painea: alba sau integrala de grau sau de secara, graham, in cantitate redusa 100-200 gr, prajita sau veche de 1-2 zile (nu foarte proaspata sau calda).
 

Legume: legumele vor avea pondere deosebita la masa bolnavului de inima; acestea se vor consuma proaspete sau fierte in aburi (sote - in oala sub presiune), dintre care spanacul, loboda, laptucile, papadia, morcovii, ardeii, rosiile, fasolea verde, cartofii se vor oferi ca salata, soteuri, pireuri sau fierte a la grec. Se vor exclude din alimentatia bolnavului de inima legumele foarte bogate in celuloza, acestea fiind greu digerabile, ca: fasolea uscata, telina, varza de Bruxelles, ridichile, lintea, mazarea.
 
Supe, ciorbe, borsuri: vor fi permise numai cele de legume - limpezi, supele-creme sau cele cu carne slaba (peste), degresate, limpezi sau cu perisoare dietetice.
 

Grasimi: acestea vor fi reduse la minimum, fiind permise in salate si mancaruri doar cele vegetale, bogate in acizi grasi polinesaturati (uleiul de porumb, de soia, de floarea- soarelui, margarina)
 
Condimente: se reduc la cele aromate
 

Fructe: vor fi indicate, mai ales cele cu un continut redus de grasimi si glucide ca: mere, portocale, capsuni, zmeura, pepene verde, afine, coacaze, cirese, piersici.
 
Bauturi: acestea constau in apa consumata dupa sete (chiar la hipertensivi cu conditia sa nu fie bauta in cantitate mare o data), ape minerale sarace in sodiu, ceaiuri, sucuri de fructe sau de legume. Daca sucurile de fructe sau legume pot fi consumate intre mese sau la masa, apa se recomanda a fi bauta la sfirsitul mesei pentru a nu dilua sucurile digestive si a nu deranja astfel digestia. Cafeaua naturala sau in amestec cu nautul poate fi uneori permisa celor care sint obisnuiti, la fel ca si consumarea unor cantitati reduse de alcool (vin sec, un pahar la o masa, de 2-3 ori pe saptamina)

Niciun comentariu: