marți, 4 februarie 2014

Bronsita



Definitie: Bronsita este o boala in care bronsiile produc mai multa secretie (mucus) decat este normal.
Cum este format aparatul respirator:
· Aerul inspirat, pe nas sau gura, trece apoi in FARINGE.
· Faringele este intersectia unde se desparte calea alimentelor - ESOFAGUL - de calea aerului LARINGE (vezi imaginea).
· Din faringe aerul inspirat trece in laringe si apoi in TRAHEE.
· Din trahee aerul intra in BRONSII care se ramifica in tot plamanul.
· Bronhiile au la capatul lor un saculet care se numeste ALVEOLA PULMONARA.
Ce face respiratia:
· Aerul ajunge prin bronsii in alveola pulmonara.
· In peretii alveolelor pulmonare sunt artere mici care aduc sange cu bioxid de carbon mult.
· Aici oxigenul din aer intra in peretele alveolei si din peretele alveolei iese bioxidul de carbon. Adica se primeneste sangele cu oxigen.
Ce se intampla in bronsita?
- In mod normal toate bronsiile au o mica secretie de o substanta care se numeste MUCUS.
- Cand in bronsii intra: microbi, virusi, diferite particule de dimensiuni mici, bronsiile secreta mai mult mucus.
- Astfel de particule sunt: particulele de fum - inspirate in timpul fumatului, substante care se afla in aer acolo unde este poluare mare, gaze de esapament, fum de la furnale, praf de ciment inprejurul fabricilor de ciment, etc.
- Aceasta stare in care bronsiile secreta mai mult mucus se numeste BRONSITA.



- Daca bronsita apare datorita unei infectii cu microb sau virus se numeste BRONSITA ACUTA In acest caz dupa tratament bolnavul cu bronsita acuta se vindeca. Tratamentul in bronsita acuta infectioasa nu se face neaparat cu antibiotice. Pentru tratament intreaba medicul de familie.
- Daca bronsita persista o perioada de timp mai indelungata (mai mult de 2 -3 ani cel putin 3 luni pe an) se numeste BRONSITA CRONICA.
-In aceste cazuri, in care este multa secretie in bronsii (deci in plaman), foarte probabil ca pacientul tuseste si expecoreaza mucus (scuipa).
- La inceput tusea apare dimineata la scularea din somn, dar cu vremea devine permanenta.
- Daca expectoratia este de culoare galbena sau galben-verzuie foarte probabil ca peste mucus a venit un microb.
- Medicamentele care impiedica tusea se numesc antitusive.
- Cand tusesti si expectorezi mucus este bine sa nu iei medicamnete pentru a nu mai tusi.
- Daca nu mai tusesti, atunci secretiile bronsiilor raman in bronsii si impiedica aerul sa ajunga la alveolele pulmonare sa aduca oxigen.
- Mai mult, exista riscul sa vina si un microb (daca nu era acolo) si sa gaseasca mult mucus (ca o hrana) si sa se dezvolte (se produce infectie).
- In bronsita sunt bune medicamentele care sa fragmenteze secretiile prea multe din bronsii. Asta te-ar ajuta sa expectorezi mai usor.
- Aceste medicamente care fragmenteaza (fluidizeaza) secretia din bronsii se numesc MUCOLITICE.
- In bronsita cronica, sangele nu se oxigeneaza bine si daca nu este oxigen in cantitate normala in sange, sufera tot organismul.
- Daca nu te tratezi se poate sa te imbolnavesti de unele boli care iti scad calitatea vietii cum ar fi:
CARDIOPATIA ISCHEMICA
BRONHO PNEUMOPATIA OBSTRUCTIVA CRONICA
Pentru un diagnostic si tratament corect intreaba Medicul de familie
Foarte important!
-Renunta la fumat pentru ca particulele de fum pe care le inspiri, cand fumezi, ajung in bronsii si atunci se secreta mult mucus adica se produce BRONSITA CRONICA.


Bronsita acuta
Bronsita acuta este o boala inflamatoare a cailor respiratorii ce se caracterizeaza printr-un sindrom bronsitic acut cu evolutie de scurta durata si nu este însotit de modificari radiologice.
- Boala debuteaza cu catar a cailor aeriene superioare (rinita, sinuzita, faringita, angina), care trece într-o faza seaca cu accese violente de tuse iritativa, dureroasa.
- Febra moderata (38-38,5°C).
- Stare generala alterata.
- Examenul clinic este normal sau depisteaza raluri uscate, uneori subcrepitante.
- Peste 1-3 zile survine o expectoratie seromucoasa.
- Rezolutia completa a unei bronsite necomplicate se produce în 5-6 zile, uneori pâna la 10 zile.
Forme particulare la adult:
- bronsita obstructiva acuta - evolueaza cu sindrom obstructiv difuz de cai aeriene intrapulmonare si se caracterizeaza prin dispnee, expiratie prelungita, raluri sibilante difuze, semne de hiperinflatie, tahipnee, febra;
- bronsiolita acuta - boala acuta a cailor aeriene mici, de obicei de origine virala (virusul sincitial, virusul paragripal) sau poate fi produsa de clamidii si se caracterizeaza prin tuse uscata, iritativa, febra mare si dispnee, însotita de cianoza.
Cauze
Bronsita acuta infecfioasa:
- Bronsita acuta virala, (cea mai frecventa) este produsa de virusuri: gripal A, B, paragripal 1,2.3, sincitial respirator (afecteaza preponderent copiii si persoanele tinere), adenovirusuri, virusul rujeolei etc.;
- Bronsita acuta bacteriana apare în evolutia unei bronsite acute virale prin suprainfectie cu flora, care populeaza în norma nazofaringele: pneumococi, streptococi aerobi si anaerobi, corynebacterii, neisserii, bacterioides;
Bronsita acuta chimica: se produce prin iritatia cailor respiratorii în urma expunerii accidentale sau profesionale la diverse substante chimice praf, ciment, fum, gaze iritante, vapori de acizi, amoniac sau acetona etc.



Bronsita cronica
Bronsita cronica este o afectiune cronica inflamatoare a bronhiilor mari si mici, însotita de o secretie exagerata de mucus, care produce tuse si expectoratie de sputa mucoasa sau mucopurulenta nu mai putin de 3 luni pe an timp de 2 si mai multi ani consecutiv, inducând schimbari fizicale bronho-pulmonare, tulburari de ventilatie si modificari radiologice ireversibile. Bronsita cronica, în special formele obstructiva si astmatiforma, contribuie la dezvoltarea emfizemului pulmonar si constituie o componenta a bronhopneumopatiei cronice obstructive.
Se disting 4 tipuri de bronsita cronica:
- bronsita cronica simpla, care se caracterizeaza prin producerea unei spute mucoase,
- bronsita cronica mucopurulenta, care se manifesta cu expectoratii de sputa purulenta, persistente sau recurente în absenta unui proces supurativ localizat (abces, bronsiectazie),
- bronsita cronica obstructiva, presupune asocierea unui grad de obstructie, evaluata prin metode specifice,
- bronsita cronica astmatiforma, care se manifesta prin bronsita cronica si obstructie, asociata cu dispnee intensa si "wheezing" aparenta, la inhalarea unor agenti iritanti sau în timpul infectiilor respiratorii acute.
Semne si simptome
- in bronsita simpla: tusea apare dupa prima tigara din zi, expectoratie redusa, mucoasa.
- în bronsita obstructiva si astmatiforma: tuse si dispnee la efort fizic, sputa mucoasa vâscoasa; simptomele apar initial doar în anotimpul rece, ulterior - toata ziua, cu cresterea cantitatii de sputa, periodic apare "wheezing".
- examenul fizic: în forma usoara poate fi normal, în celelalte forme - murmur vezicular accentuat (în stadiu precoce) sau diminuat (în stadiu mai avansat), raluri sibilante si ronflante asociate perioadelor de bronhospasm, de asemenea raluri subcrepitante, care dupa tuse se modifica de intensitate si localizare.
Factorii etiologici ai bronsitei primare:
- fumatul este elementul etiologic principal;
- factorii poluanti atmosferici (dioxidul de sulf - SO2, pulberi, dioxidul de azot - NO2);
- noxele ocupationale: expuneri la praf, gaze toxice, diizocianat de toluen, industria bumbacului;
- infectiile cu rinovirusuri si pneumonia virala severa, care induc obstructia cronica;
- factorii familiali: fumatul pasiv, gazul metan;
- factorii genetici: existenta unei predispozitii genetice sau a unei susceptibilitati individuale pentru dezvoltarea bronsitei cronice.
Cauzele bronsitei cronice secundare pot fi:
- anomaliile de dezvoltare a sistemului respirator, mucoviscidoza;
- astmul bronsic;
- tuberculoza;
- insuficienta cardiaca ctc.
Diagnosticul - se deduce din anamneza, prezenta manifestarilor clinice de obstructie cronica a cailor respiratorii si modificarile radiologice.

Niciun comentariu: