sâmbătă, 11 ianuarie 2014

TREI-FRATI-PaTATI (Viola tricolor)




Mic istoric
        
 Zice-se ca au fost odata trei feciori de imparat frumosi si viteji, care s-au pornit cu totii la lupta, sa biruiasca un balaur infricosator, care inspaimanta de ani de zile pe supusii tatalui lor, furandu-le copiii, pustiindu-le holdele si intunecandu-le soarele. Numai ce au ajuns in vizuina fiarei, si au inceput a se lupta cu ea, de s-a oprit soarele pe cer, ca sa se uite. Cand erau gata sa-l rapuna, balaurul le-a spus ca, daca nu l-or lasa in viata, mare napasta se va abate asupra lor. Dar ei aveau inimi viteze si nu s-au dat inapoi, omorandu-l. Si numai ce si-a dat suflarea jivina, ca toata fata si pielea li s-a umplut de bube, si din frumusetea lor stralucitoare nu a mai ramas nimic. Cum nu se mai puteau arata asa in lume, ei s-au pus in genunchi si au inceput a se ruga cu lacrimi la bunul Tata din Ceruri sa le curme suferinta. Iar Dumnezeu le-a ascultat ruga si i-a transformat pe cei trei frati intr-o floare cu tulpina frageda, cu miros abia simtit si suav ca tineretea lor, care vindeca toate bolile pielii. Acea floare se cheama si acum trei-frati-patati. Si daca tot v-am spus povestea ei, sa vedem unde o gasim, cum o culegem si cum o putem folosi pentru a ne redobandi sanatatea.
 
 
Descrierea plantei
         
Originara din Europa, Asia Occidentala si Africa de Nord, panseluta salbatica (trei-frati-patati) creste spontan pe campii si pe pajisti, in locuri virane si la margini de drum. Mare iubitoare de lumina, uneori formeaza adevarate lanuri colorate si parfumate. in zona campiei, florile au culoare galben deschis (ca lamaia), cu pete albe catre interior. La munte, culoarea ei specifica este albastru spre violet, cu mijlocul galben. Floricelele cresc cate una singura pe tulpina, iar frunzele sunt ovale, cu marginea dintata.
 
 
Recoltarea
         
De la trei-frati-patati se foloseste numai partea aeriana. Tulpina, cu frunze si flori, se taie cu un cutit, pentru ca, prin smulgere, planta ar fi distrusa. Dupa culegere, planta se usuca la umbra, in straturi subtiri. Timpul optim de recoltare: lunile iulie, august si septembrie.
         
Fiind o planta foarte bogata in apa, dupa uscare, dintr-un brat de tulpini n-o sa va ramana mai mult de o mana de planta. Si inca un amanunt: in timpul uscarii, veti auzi niste fosnete si pocnete stranii. Nu cumva sa credeti ca v-a intrat in casa un priculici! Pur si simplu capsulele plantei explodeaza.
 
 
Moduri de preparare
        
Infuzie. Se macina planta cu o rasnita de cafea sau se piseaza bine in piua ori in mojar; se iau patru linguri de planta si se pun intr-un sfert de litru de apa (o cana de ceai) la inmuiat, de seara pana dimineata, cand se filtreaza maceratul rezultat, care se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca o cana de apa clocotita; se lasa sa se raceasca vreme de jumatate de ora la temperatura camerei, dupa care se filtreaza. La sfarsit, se combina infuzia cu maceratul la rece, iar preparatul obtinut se bea pe parcursul unei zile. Acest remediu este unul din cele mai puternice depurative cunoscute in fitoterapia noastra, mobilizand toxinele si accelerand eliminarea lor pe toate cele trei cai: transpiratie, urina si prin scaun. in bolile mai usoare, se beau doua cani pe zi din acest remediu, pe stomacul gol, dimineata. in bolile mai grele, se beau patru cani pe zi. O cura dureaza minimum 21 de zile.
         
Decoctul. in tusea grea (cu multe secretii), in astmul in faza acuta, precum si in bronsita, cele mai bune rezultate le da decoctul de planta. Acesta se obtine la fel ca ceaiul descris mai sus, doar ca, in loc sa oparim planta cu o cana de apa dupa filtrare, o vom fierbe vreme de 5 minute la foc mic.
 
 
Bolile care se vindeca cu trei-frati-patati
         
- Alergia la polen si praf - Toti cei care stranuta la contactul cu polenul sau cu praful, care au urticarii pe piele, senzatii de sufocare, carora le curg nasul si ochii, ar trebui sa incerce macar o cura de trei saptamani cu ceai de trei-frati-patati. Se beau 2-4 cani pe zi, pe stomacul gol, iar efectul este foarte posibil sa va surprinda intr-un mod foarte placut: aceasta planta nu numai ca previne reactia alergica, dar poate chiar stopa un proces alergic deja declansat (in cateva ore).

- Astmul si bronsita alergica - La fiecare schimbare de anotimp, se face o cura in care se bea ceai de trei-frati-patati, cate o cana, de 3 ori pe zi. Ceaiul se bea indulcit cu miere de salcam. Atunci cand boala este in faza acuta, se bea decoct de trei-frati-patati, care are darul de a debloca rapid caile respiratorii.

- Psoriazisul si alte dermatoze alergice - Mereu cand vine vorba despre psoriazis, mi-aduc aminte de o doamna pe care am cunoscut-o in anii de studentie, cand abia incepeam sa patrund tainele ierburilor de leac. ii sunt foarte recunoscator acelei doamne, deoarece cazul ei mi-a dat foarte multa incredere in plante si in puterea tamaduitoare a naturii, incredere de care aveam mare nevoie la inceput. in cazul ei, boala a debutat foarte repede: au aparut pe corp un fel de pete rosii, care dupa aceea au prins cruste, iar in cateva luni s-au extins si au cuprins 70% din corp. Diagnosticul: psoriazis. A fost internata in spitalul de boli de piele vreme de cateva luni, a facut tot felul de tratamente, dar nici un rezultat. Disperata de starea in care ajunsese, satula sa tot umble pe holurile spitalului “pictata” cu solutii de toate culorile curcubeului, care nu aveau nici un efect, s-a hotarat sa urmeze un tratament inedit: nu a mai mancat nimic vreme de 7 zile, a baut numai ceai de trei-frati-patati (doi litri pe zi) si s-a rugat, seara de seara, la lumina stelelor care se vedeau prin geamul salonului de spital si care-i tinea loc de lumanari. Doctorul care o trata i-a spus sceptic: “Fa-o si pe asta, oricum nu mai ai ce pierde”. Nu mica a fost mirarea aceluiasi medic cand, dupa o saptamana, corpul pacientei sale a inceput sa se curete de la sine si sa ramana de parca nici nu ar fi existat boala vreodata. Pacienta a urmat apoi o cura alimentara cu vegetale (fara carne si bautura), a mai luat din cand in cand din ceaiul miraculos... Au trecut de atunci aproape 20 de ani, iar boala aceea cumplita a ramas un vis, nu a mai revenit niciodata.

- Acneea - Este o afectiune care raspunde extraordinar de bine la tratamentul cu regim vegetarian (mai ales cu cruditati) si ceaiuri depurative. Cum aceasta iarba este o adevarata regina printre plantele de dezintoxicare, va recomandam o cura de 30 de zile, cu un litru de ceai baut zilnic, pe stomacul gol, adaugand, pentru cei care au avut probleme hepatice, o jumatate de lingurita rasa de iarba de rostopasca, la litrul de ceai. Dupa primul tratament, faceti o luna de pauza si, chiar daca nu au aparut rezultatele pe care le asteptati, mai faceti apoi 30 de zile de cura. Efortul va merita!

- Rinita si rinosinuzita alergica - Indiferent daca este vorba de o afectiune pe fond alergic sau pe fond infectios, cura cu ceai de trei-frati-patati (2-4 cani pe zi) va va ajuta. Faceti, asadar, un tratament intern cu acest ceai, la care adaugati aspiratiile nazale facute astfel: in jumatate de pahar cu decoct foarte concentrat (aveti reteta mai sus), puneti un sfert de lingurita de sare grunjoasa si amestecati bine; puneti in causul palmei aceasta solutie si aspirati-o cu o nara, pana simtiti ca locul s-a curatat bine, apoi continuati cu cealalta nara. Rezultatele va vor uimi.

- Bolile grave, produse de intoxicare (reumatism degenerativ, cancer cu diverse localizari, dereglarile endocrine) - in toate aceste afectiuni, tratamentul consecvent cu plante purificatoare inseamna, nu este o exagerare, ca ati rezolvat pe jumatate lucrurile, oricat de grave ar fi. Se fac cure indelungate cu ceai de trei-frati-patati, care va fi folosit in locul apei de baut. Acest tratament, in aparenta banal, va declansa procese de purificare foarte puternice, va pregati terenul pentru alte remedii specifice bolii respective si, nu in ultimul rand, va elimina efectele nefaste ale medicamentelor chimice pe care eventual le-ati luat.
 
 
Uz extern
         
Pentru tratarea dermatozelor, a bubelor dulci si a scurgerilor vaginale (leucoree), se face infuzie din 4 linguri de planta maruntita, la o cana de apa clocotita (pentru boli de piele) sau la un litru de apa (pentru leucoree). Se lasa acoperit 30 de minute. Se strecoara. Se aplica comprese in dermatoze si bube dulci, se fac spalaturi vaginale pentru leucoree.
 
 
 
 
“Reteta eficace pentru durerile de reumatism”
         
Reteta: la un sfert de litru de spirt medicinal se adauga o lingura de sare de lamaie si o lingurita de sare de bucatarie foarte fina. Totul se pune intr-o sticla de o jumatate de litru, pentru a se putea agita din cand in cand. Amestecul se lasa sa stea 7-10 zile, pentru a se dizolva complet sarea (desi mai ramane pe fundul sticlei putin). Se ung cu acest spirt locurile dureroase si se sta la caldura, bine invelit (iarna se sta langa o soba incinsa). Asa cum am spus, rezultatele sunt surprinzatoare.
   
- Suc pentru sufocari - se prepara o infuzie dintr-o lingurita de spin alb, oparita cu 250 ml apa. Se lasa sa stea 10 minute, se strecoara, apoi se adauga 3 cuburi de gheata si se bea lichidul dupa ce ele s-au dizolvat.
         
- Leac pentru picioare obosite - intr-un lighean cu apa calda se dizolva trei aspirine. Se tin picioarele inauntru, pana ce apa se raceste. Este foarte reconfortant.
         
- Senzatie de lesin - se umple un pahar cu apa si se inclina in sens invers, ca si cum ai vrea sa dai altcuiva sa bea, dar bei tu. L-am incercat pe mine si are efect fulgerator.
         
- Contra otitei - se incalzeste o felie de slanina de porc, neafumata si nesarata, intr-o tigaie, atat cat sa suporte bolnavul. Apoi se pune intr-o panza curata si se asaza pe urechea bolnava. Se tine capul aplecat in partea cealalta.

 
“Leac contra insomniei”

Se iau parti egale din urmatoarele plante - musetel, coada-soricelului, sunatoare, busuioc si se amesteca omogen. Se face o infuzie cu un pumn de plante la un litru de apa. Se beau 3-4 cani pe zi
 
“Reteta pentru vindecarea vaginitelor cu Candida”
         
Se pune pe foc un litru de apa. Cand da in clocot, se da la o parte si se pune o lingura de bicarbonat de sodiu, sa se stinga in apa clocotita. Se lasa sa se raceasca, pana apa devine calduta, apoi se fac spalaturi vaginale cu irigatorul. Imediat ungeti interiorul vaginului, folosind glicerina boraxata (mericica - popular). La inceput, se fac 2-3 spalaturi pe zi, pentru a grabi vindecarea. La debutul tratamentului, trebuie sa se evite contactul sexual, iar mai tarziu, el trebuie sa fie protejat, pana la vindecarea completa.

Niciun comentariu: