marți, 10 decembrie 2013

Sfaturi in bucatarie



GALUSTILE
- galustile de gris din supa devin mai pufoase si mai gustoase daca se pune in compozitie putin praf de copt.  





LAPTELE
- nu se prinde pe fundul oalei daca inainte de fierbere clatiti vasul cu apa rece sau il ungeti cu unt;
- nu fierbeti niciodata laptele mai mult de trei minute, substantele hranitoare din el se distrug;
- laptele acru se poate prepara si in casa, adaugand in lapte nefiert putin suc de lamaie;
- amestecati laptele acru cu apa minerala, devine si mai gustos;
- cand afar e cald, laptele nu se strica asa de repede, daca la fiert se adauga o lingurita de zahar la 1 litru de lapte;
- cand laptele se branzeste la fiert, nu-l strecurati, lasati-l catva timp pe aragaz, pana se desprinde branza de zer, strecurati continutul printr-un tifon, pe care apoi legati-l de o lingura de lemn, deasupra unui vas, se lasa la scurs, se obtine o branza gustoasa, asemanatoare cu urda.





LAMAI
- pentru a conserva lamaile timp de mai multe saptamani, puneti-le intr-un vas de pamant umplut cu apa rece, pe care o veti schimba zilnic;
- lamaile trebuiesc oparite inainte de intrebuintare, dau mai mult suc;
- o jumatate de lamaie asezata cu partea taiata pe o farfuriuta cu sare rezista zile intregi fara a-si pierde sucul si prospetime, la folosire se spala;
- ati folosit coaja lamailor la prajitura si vreti ca sucul lor sa dureze mai mult Puneti-le, asa decojite cum sunt, in apa putin sarata.





LEGUMELE
- cand sunt gatite, legumele inghetate in congelator trebuie puse direct in apa clocotita pentru a-si pastra valorile nutritive, nu le dezghetati, deci, inainte de a le prepara;
- curatati si spalati legumele numai inainte de preparare, astfel isi pierd toate vitaminele;
- trebuie fierte in apa sarata, dar numai atat cat lichidul sa le acopere, belsugul de apa spala substantele hranitoare;
- legumele care cresc la suprafata pamantului se pun la fiert in apa clocotita, iar cele care cresc in pamant se pun in apa rece;
- legumele verzi se fierb intodeauna in apa sarata care a dat 2-3 clocote, in timpul fierberii, vasul trebuie sa ramana acoperit, e o conditie obligatorie pentru ca legumele sa ramana verzi la culoare si sa-si pastreze gustul nealterat;
- legumele uscate trebuiesc tinute inainte de a fi gatite in apa rece sau mai bine in apa de ploaie, se pun la foc cu apa rece, sarea se pune la urma, cand bobul se desface din coaja;
- pastrati legumele numai in cutii de lemn sau carton, in plastic nu pot sa respire si-si pierd aroma;
- cand preparati o salata de legume, nu puneti uleiul in emulsie decat dupa ce ati amestecat bine otetul, sarea si piperul, sarea nu se dizolva in ulei;
- spalati legumele si zarzavaturile in apa sarata, in modul acesta, indepartati sigur insectele, ouale si viermii ascunsi in ele si care sunt greu de vazut.






MAIONEZA
- daca vreti sa folositi moioneza ramasa la frigider, inainte de a o pune in salate, adaugati in ea o lingura de apa fierbinte, va fi ca proaspata;
- maioneza va reusi8 fara nici un cusur daca toate ingredientele vor avea aceeasi temperatura;
- vreti sa va reuseasca intodeauna maioneza procedati in felul urmator: un galbenus foarte proaspatsi bine despartit de albus se pune intr-o farfurie adanca, acoperindu-l cu putina sare si cateva picaturi de otet, se lasa astfel cateva minute, otetul incheaga usor galbenusul pe care il desfaceti cu lingura de lemn, amestecati un minut, pana vedeti ca galbenusul prinde a se intari, atunci adaugati treptat ulei, frecand in aceasi directie cu o lingura de lemn, in cateva minute, maioneza se ingroasa, acum puteti turna ulei fara teama ca maioneza se taie;
- cum se repara maioneza taiata Scoateti o lingura de maioneza taiata intr-un castron separat, picurati incet in ea, frecand tot timpul, o lingura de apa calda, pana cand incepe sa se lege, se adauga apoi, putin cate putin, restul de maioneza taiata;
- o lingura de apa fierbinte pusa in maioneza la sfarsit, cand e gata, o face sa fie mai uleioasa si sa se incorporeze mai bine in salate, in plus, ea tine mai multe zile, fara sa-si schimbe compozitia.

Niciun comentariu: