marți, 24 septembrie 2013

A fost creat „super-orezul” viitorului




Cercetătorii niponi au reuşit să creeze un nou tip de orez care are gustul orezului alb, precum şi calităţile nutritive ale orezului nedecorticat, mai cunoscut sub denumirea de orez brun. Orezul brun este considerat mai sănătos datorită faptului că lipsa procesării îi menţine conţinutul bogat în fibre, vitamine şi minerale.

Surprizele venite din partea noului soi de orez nu se opresc aici, creatorii săi susţinănd că acesta este foarte bun pentru funcţionarea optimă a inimii, protejând arterele de temuta ateroscleroză.

De fapt, orezul brun şi cel alb provin de la aceeaşi plantă, orezul alb nefiind altceva decât orez brun supus proceselor de decorticare, în care mai multe straturi de la suprafaţa bobului sunt îndepărtate în mod mecanic. Din nefericire, odată cu acest proces sunt îndepărtate şi anumite substanţe utile conţinute în stratul superficial de la suprafaţa bobului, substanţe responsabile de beneficiile aduse sistemului circulator.

Substanţele respective au fost cercetate de Satoru Eguchi, specialist în studiul afecţiunilor cardiace, de la Facultatea de Medicină a Temple University, SUA; cercetările lui s-au concentrat asupra unui hormon denumit angiotensina II, care joacă un rol în îngroşarea pereţilor arteriali. Experimentele au arătat că substanţele din stratul superficial al bobului de orez blochează această acţiune a angiotensinei II.

Pornind de la aceste date, a fost creat un nou tip de orez alb, denumit Kinme Mai, care menţine calităţile orezului brun, având însă gustul şi textura similare celor ale orezului alb, preferat de consumatori..

Momentan, orezul Kinme Mai se găseşte de vânzare doar în Japonia.

Sursa: DailyMail

Niciun comentariu: