luni, 19 august 2013

Sirop de brad



Se culeg mugurii de brad [vârfurile tinere care în fiecare primăvară] nu se spală. 

Se culeg atâţi cât să umple un borcan de 5kg. 

Pe fundul borcanului se pune zahăr cam de două degete peste care se pun muguri de brad cam de trei degete, se apasă bine după care se pune iar zahăr şi se continuă până se umple borcanul. 

Ultimul strat trebuie să fie de zahăr. 

Se leagă bine borcanul cu celofan şi capac după care se va îngropa în pământ la 30-40cm şi se va scoate atunci când se apropie îngheţul, aproape de iarnă. 

Cine nu are posibilitatea să-l îngroape trebuie să ţină borcanul într-o cămară răcoroasă şi întunecoasă. 

După ce se dezgroapă, dacă a mai rămas zahăr se amestecă cu o lingură de lemn, se acoperă bine şi se lasă la loc întunecos încă 2 săptămâni. 

Siropul obţinut se va pune în sticle cu dop de plută. 

Acest sirop combate durerile de gât şi previne gripa, fiind bun şi pentru asm.

Niciun comentariu: