vineri, 7 iunie 2013

Tort cu zmeura



Ingrediente (pentru 6 persoane): 

Pentru blat - 

4 oua, 
100 g zahar, 
100 g faina, 
30 g amidon, 
50 g unt topit, 
1 lingura faina pentru forma. 
Pentru umplutura - 
200 g marmelada (jeleu) de zmeura, 
500 g zmeura proaspata, 
200 ml tuica nebatuta, 
1 plic zahar vanilat, 
50 g migdale taiate felii.
         

Mod de preparare: - 

Preparati blatul cu o zi inainte de a servi prajitura. 

Ungeti cu putin unt topit forma (diametrul: 26 cm, marginile detasabile) si bagati-o la frigider.  Incingeti cuptorul la 180¡C. 

Bateti bine ouale cu zaharul intr-un castron asezat pe baie de apa (fierbinte) pana ce compozitia creste, devine spumoasa si se intareste suficient (Incep sa se vada urmele lasate de tel). 

Luati castronul de la bain-marie si continuati sa bateti compozitia pana ce se raceste. Incorporati - in ploaie - faina cernuta impreuna cu amidonul si pe urma restul de unt topit. 

Infainati forma, aplecand-o in toate partile, indepartati surplusul de faina si turnati in forma aluatul de blat. Bagati-l la cuptor si lasati-l sa se coaca 25 de minute.

Lasati-l apoi sa se raceasca in forma (cand e rece se desprinde de pereti), scoateti-l pe o planseta si tineti-l in camara, pana a doua zi, cand preparati umplutura. - 

Amestecati (cu mixerul) 150 g zmeura cu 2 linguri de peltea si pasati amestecul printr-o sita. Taiati blatul in doua (pe orizontala). 

Asezati o jumatate pe un platou si ungeti-o pe toata suprafata cu 2/3 din jeleul cu zmeura. Puneti peste ea si cealalta jumatate si ungeti-o si pe ea cu amestecul ramas. - 

Prajiti feliile de migdala la foc slab, intr-o tigaie de teflon (neunsa), bateti frisca (tinuta 24 de ore la frigider) si adaugati, cand e pe jumatate batuta, zaharul tos si zaharul vanilat. - Imbracati prajitura cu un strat de frisca, presarati deasupra boabele de zmeura si lipiti pe margini - de jur-imprejur - migdalele prajite. 

Ca sa luceasca mai frumos, incalziti pelteaua ramasa si ungeti cu o pensula boabele de zmeura. Puneti tortul o ora la frigider si serviti-l rece.

Niciun comentariu: