joi, 30 mai 2013

Medicament anti-tumoral produs de o bacterie




Se ia o bacterie comuna, in cazul de fata Escherichia coli si se modifica genetic pentru a o “abilita” sa produca mari cantitati de taxadiene, un precursor al compusului anti-cancer paclitaxel. Este “reteta” cercetatorilor de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), scrisa in colaborare cu cei de la Tufts University .
Cercetatorii americani au dezvoltat o tehnica capabila sa converteasca unul dintre compusii sintetizati de E. coli in taxadiene, activand in bacterie doua gene apartinand ADN-ului unui arbore din Pacific (Taxus baccata), din a carui scoarta a fost initial extras respectivul princiupiu activ.

Potrivit autorilor studiului, publicat recent in revista Science, noua tehnica ar putea reduce semnificativ costurile de productie - in clipa de fata foarte ridicate - ale medicamentului anti-cancer (comercializat sub numele de Taxol), un puternic inhibitor al diviziunii celulare in tratamentul tumorilor la ovare, plamani si san. In teorie, pentru obtinerea unei singure doze ar fi necesari intre 2 si 4 arbori Taxus baccata; din acest motiv, in anii '90 au fost dezvoltate metode pentru producerea medicamentului pe baza unor celule vegetale cultivate in laborator sau pentru a-l sintetiza. Niciuna dintre aceste tehnici insa nu a dus la scaderea costurilor.

Prin utilizarea bacteriei E. coli va putea fi produsa o cantitate de taxadiene de o mie de ori mai mare fata de cea obtinuta prin intermediul altor tehnici de inginerie microbiana.

Sursa: Galileo

Niciun comentariu: