vineri, 15 martie 2013

Turtă dulce





Porţii: 20-25 bucăţi mari

Timp de preparare: 120-160 minute

Ingrediente:
  • 200 grame unt gras
  • 250 grame zahăr brun
  • 200 grame făină de secară
  • 300 grame făină de grâu
  • 1 plic praf de copt (10 grame)
  • 3 ouă
  • 1 lingură scortisoara macinată
  • 1 lingurita rasa nucsoara macinată
  • 1 linguriţă ghimbir pudră
  • 1 linguriţă plină de cuisoare macinate
  • 1 linguriţă rasă enibahar măcinat
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 1 vârf de cuţit sare
pentru decor
  • 250 grame zahăr pudră
  • 4-5 linguri suc de portocale
Preparare:
  1. Amestecaţi într-un castron mare cele două tipuri de făină cu zahăr, praful de copt, mirodeniile şi puţină sare.
  2. Adăugaţi untul tăiat cubuleţe şi ouăle.
  3. Frămânaţi până când obţineţi un aluat ferm şi până când granulele de zahăr s-au topit.
  4. Acoperiţi aluatul şi lăsaţi-l la rece pentru 30 de minute.
  5. Încingeţi cuptorul la 180 de grade (foc mediu).
  6. Pe o suprafață curată, întindeţi aluatul într-o foaie de 5 milimetri din care decupaţi diverse forme.
Puteți folosi forme metalice specifice pentru turtă dulce (brăduți, steluțe, îngerași etc). În cazul în care nu aveți forme, puteți folosi cuţitul sau gura unui pahar și să tăiați aluatul în forme geometrice simple.
  1. Puneţi  hârtie de copt în tavă, așezați formele de turtă dulce una lângă alta și băgați în cuptor pentru 15-17 minute.
După ce scoateți tava din cuptor, lăsaţi să se răcească turtele 1-2 minute, înainte de a le lua din tavă, pentru a le permite să se rigidizeze ca să nu se rupă.
  1. Repetați operațiunea până când coaceți toate bucățile de turtă dulce.
Între turele de copt, lăsaţi aluatul tot timpul la rece, pentru a se solidifica.

Recuperați aluatul rămas după tăierea formelor, întindeți-l într-o nouă foaie și repetați operațiunea de tăiere până folosiți tot aluatul.
  1. Pentru a le decora, faceţi o glazură din zahăr pudră amestecat cu suc de portocale.
  2. Decoraţi turtele răcite cu ajutorul unui şpriţ de cofetărie sau cu o pungă găurită într-un colţ. Puteți folosi și bomboane colorate ca decor.
Turtele dulci se servesc reci, după ce glazura s-a întărit. Turta dulce se păstrează chiar şi câteva săptămâni, în locuri uscate şi răcoroase, închisă în cutii metalice.

Niciun comentariu: