duminică, 10 martie 2013

30 de lucruri pe care nu le stiai despre fotbal




1. Cel mai vechi club de fotbal din lume vine, evident, din Anglia. Este vorba despre FC Sheffield, club infiintat in anul 1857, care activeaza inca la nivel de amatori in a 7-a liga engleza de fotbal. De alftel, FC Sheffield nu si-a depasit niciodata nivelul de club amator, evoluand de-a lungul timpului numai in esaloanele inferioare ale fotbalului englez.

2. Tot de FC Sheffield se leaga si o poveste amuzanta. Neavand alte cluburi cu care sa concureze (asta pana in anul 1860, atunci cand s-a infiintat FC Hallam, club aflat intr-un cartier vecin al orasului) meciurile se disputau intre fotbalistii aceleiasi formatii, criteriile dupa care se formau cele doua echipe fiind destul de simple: casatoriti VS necasatoriti sau angajati VS someri. In schimb, in anul 1862, numai in Sheffield existau deja 15 cluburi de fotbal.
3.
Cel mai vechi meci, si derby totodata, al planetei s-a desfasurat in liga a 7-a engleza intre aceleasi FC Sheffield si FC Hallam. Acest meci se disputa an de an, fara intrerupere, de 150 de ani!

4. Cel mai vechi stadion din lume este Sandygate Road, stadion inaugurat in anul 1804 cu scopul de a gazdui meciuri de cricket. El a fost modificat odata cu aparitia echipei locale de fotbal, FC Hallam, iar din anul 1860 pana in prezent, FC Hallam si-a desfasurat meciurile de acasa numai pe acest stadion.

5. Primul turneu de fotbal intercluburi s-a desfasurat tot in Sheffield, Marea Britanie. Youdan Cup, asa cum a fost numit turneul in cinstea sponsorului competitiei, directorul unui teatru local pe nume Thomas Youdan, a atras la start 12 echipe (FC Hallam, FC Heeley, Wellington, Milton, Garrick, Mackenzie, Broomhall, Pitsmoor, Fir Vale, Mechanics, Norton si Norfolk ). Finala, desfasurata la 5 martie 1867, s-a disputat intre FC Hallam si Norfolk, primii adjudecandu-si cupa in valoare de... 2 lire sterline. FC Hallam inca pastreaza in vitrina trofeul istoric, dupa ce acesta a fost furat si recuperat in 1997 de la un colectionar de antichitati pentru suma de 2.000 de lire sterline.

6. Cel mai vechi club de fotbal din afara Angliei, care inca activeaza, este FC Queen's Park din Scotia, infiintat in anul 1867, acelasi an in care a luat fiinta si primul club argentinian, Buenos Aires Cricket Club. Despre FC Queen's Park trebuie spus ca nu a depasit nivelul ligilor inferioare decat ocazional, atunci cand a castigat Prima Liga Scotiana (divizia secunda din Scotia) in anii 1922 si 1955. Uimitor este faptul ca FC Queen's Park se afla inca pe locul 3 intr-un top al echipelor care au castigat cele mai multe Cupe ale Scotiei, dupa Celtic si Rangers din Glasgow, cu 10 trofee. Si asta in conditiile in care ultima cupa castigata de Queen's Park a fost in anul 1893.

7. Tot de Queen's Park se leaga si povestea primei Cupe a Angliei, cupa pe care scotienii sustin ca ar fi castigat-o daca nu ar fi aparut problemele care nu tin de fotbal. Ce s-a intamplat atunci? Dupa disputarea primei semifinale din editia inaugurala a Cupei Angliei (anul 1871), intre Queen's Park si London Wanderers, meciul s-a incheiat la egalitate, urmand ca partida sa se rejoace la Londra. Scotienii, pur si simplu, nu au mai avut banii necesari si pentru aceasta deplasare, toate celelalte deplasari fiind suportate de jucatori. Queen's Park a lasat locul liber in finala celor de la London Wanderers, londonezii impunandu-se cu 1-0 in fara celor de la Royal Engineers.


8. Si pentru ca vorbim de prima Cupa a Angliei, trebuie spus ca in finala acestei competitii a avut loc si primul fault dur din istoria fotbalului. Atunci, colonelul Cresswell, unul dintre mijlocasii celor de la Royal Engineers, a parasit terenul de joc dupa ce si-a fracturat clavicula.
Inceputurile fotbalului

9. O sa mai poposim putin asupra fotbalului britanic pentru a mentiona si disputarea primei partide internationale din istoria sportului cu balonul rotund. La 30 noiembrie 1872, la Glasgow, Scotia, s-au intalnit Scotia si Anglia, intr-un meci incheiat cu scorul de 0-0. Disputa nu a fost arbitrata, intrucat arbitrajul nu exista la acea data! (el a fost introdus in anul 1881): partida - disputata pe un teren lung de 200 de metri si lat de 73 de metri - fiind condusa de doi oficiali situati pe fiecare parte a terenului. Tacticile abordate de cele doua echipe tin de inceputurile fotbalului si de stangaciile inerente ale nasterii acestui sport, englezii alegand un sistem de joc cu un portar, 2 fundasi, 2 mijlocasi si 6 atacanti. Scotienii, in schimb, mai ofensivi, au jucat cu un portar, un fundas, un mijlocas, un mijlocas ofensiv (mijlocas zburator, cum se numea atunci) si 7 atacanti!

10. Desi FC Sheffield, primul club de fotbal din lume, luase nastere in anul 1857, de abia in anul 1870 a fost introdusa si notiunea de portar. Initial, acestuia i s-a interzis sa atinga mingea cu mana, apoi i s-a dat dreptul de a controla balonul cu mana pe toata suprafata terenului, dar cum abuzurile au luat lesne nastere, atributiile acestuia au fost restranse la propria jumatate de teren, apoi doar la propriul careu.

11. Tot in 1870, a fost realizata si prima minge moderna de fotbal. Prin moderna intelegem faptul ca intr-o minge de piele a fost introdusa o anvelopa elastica de cauciuc. Inventia apartine lui Richard Lindon si putem spune, fara exagerare, ca a revolutionat sportul cu balonul rotund.

12. Conform primului regulament de fotbal, adoptat la Sheffield, niciun jucator de pe teren (inclusiv portarii) nu avea voie sa atinga mingea cu mana. Se pedepsea, de asemenea, calcarea adversarului cazut la pamant, piedica pusa in alergare si comportarea necuviincioasa. Dintre modificarile ulterioare, merita mentionata lovitura de incepere, care trebuia executata numai inspre poarta adversa, utilizarea plaselor portii, inlocuirea sforii care lega cele doua buturi ale portii cu o bara transversala situata la 2,44 metri inaltime, dreptul arbitrului de a opri meciul oricand doreste si dreptul acestuia de a dicta lovituri libere oricand considera necesar. Pauzele dintre reprize nu erau restrictionate de o anumita durata de timp. Se considera ca jucatorii trebuie sa aiba timp pentru a face dus, a schimba echipamentul si a lua o gustare si un ceai inainte de inceperea reprizei a doua.

13. O poveste aparte o are introducerea loviturii de pedeapsa, sau penalty-ul, sanctiune propusa de Federatia Irlandeza de Fotbal si acceptata oficial in anul 1891. Interesant este ca penalty-ul putea fi acordat numai dupa ce se cerea si opinia echipei sanctionate, iar lovitura de pedeapsa putea fi executata de la orice punct de 11 metri paralel cu poarta. In nota federatiei engleze de fotbal era mentionat si faptul ca jucatorul care executa penalty-ul putea sa atinga mingea o singura data, iar portarul se putea apropia pana la o distanta de 5,5 metri de executant.

14. Si pentru ca vorbim de istoria si inceputul fotbalului pe continentul european, merita mentionat si faptul ca primul campionat romanesc s-a disputat intre anii 1909-1910, campionat in care lupta s-a dat intre trei echipe: Olympia Bucuresti, United Ploiesti si Colentina Bucuresti. Campioana a fost declarata echipa Olympia, performanta sa fiind repetata si in sezonul urmator. Dupa aceasta dubla, multi dintre jucatorii Olympiei au renuntat la fotbal, considerand ca rugby-ul este un sport mai barbatesc si mai de viitor decat nou infiintatul fotbal. Cei ramasi au fost transferati de clubul Colentina.

15. Prima minge de fotbal care a ajuns in Romania a fost adusa de Mario Gebauer, student pe atunci in Elvetia, care, intr-o vacanta in tara, in anul 1885, a adus, ca o curiozitate, un balon rotun din Tara Cantoanelor. Acelasi Gebauer s-a numarat si printre castigatorii primului campionat de fotbal din Romania, fiind inregistrat de clubul Olympia Bucuresti.

 16. De asemenea, in Romania, locul 1 in topul echipelor de fotbal cu cele mai multe campionate consecutive adjudecate este impartit de doua formatii: Chinezul Timisoara (campioana intre anii 1921 si 1927) si Steaua Bucuresti (campioana intre anii 1992 si 1998). Locul 2 apartine aceleiasi Steaua Bucuresti, cu cinci campionate consecutive in perioada 1984-1989, in timp ce locul 3 a revenit formatiei Dinamo Bucuresti, de patru ori consecutiv campioana a Romaniei intre anii 1961 si 1965.
Chinezul Timisoara

17. Interesant este si faptul ca primul trofeu autohton acordat unei echipe de fotbal din Romania a fost oferit echipei Olympia Bucuresti, in anul 1906, cu ocazia unui turneu comemorativ (1800 de ani de la incheierea razboiului daco-roman) care s-a desfasurat in Parcul Carol.


18. V-ati intrebat vreodata care a fost cea mai mare audienta pe stadion in timpul unui meci de fotbal? Ei bine, recordul dateaza de 60 de ani, mai precis din anul 1950, din timpul finalei Campionatului Mondial din Brazilia, meci disputat pe Stadionul Maracana, intre selectionatele Braziliei si Uruguayului. La acel meci au asistat 199.854 de spectatori.
Stadionul Maracana

19. Vi se pare mult? Atunci aflati ca in anul 1901, la finala Cupei Angliei disputata intre Tottenham si Sheffield United (scor 2-2) au asistat 110.802 spectatori platitori. Acesta este primul meci din istorie in care audienta unui meci de fotbal a depasit 100.000 de spectatori.


20. Cel mai mare turneu de fotbal nu a avut loc in Europa sau America Latina, asa cum probabil era de asteptat. Seven-a-Side Competition s-a desfasurat in anul 1999, la Bangkok si a adunat la start nu mai putin de 5.098 de echipe din toata lumea, un veritabil record mondial, greu de depasit. A fost vorba, insa, despre un turneu de fotbal in 7.

21. Cel mai mare numar de goluri inscris vreodata de un singur fotbalist intr-un singur meci apartine polonezului cu dubla cetatenie, germana si franceza, Stefan "Stanis" Dembicki, care a evoluat numai la RC Lens, intre anii 1936 si 1949. In decembrie 1942, Stanis a inscris nu mai putin de 16 goluri in aceeasi partida. Chiar daca ar parea imposibil ca un astfel de record sa fie egalat sau depasit, cipriotul Panagiotis Pontikos, jucator care evolueaza la formatia de liga a treia din Cipru, Olympos Xylofagou, a reusit sa marcheze tot 16 goluri, la 17 martie 2007, in disputa cu formatia S.E.K din aceeasi liga. Cipriotul a marcat in minutele 3, 20, 33, 35, 47, 50, 55, 56, 58, 61, 68, 75, 76, 83, 86 si 87.
RC Lens in 1939. Stanis este primul jucator din partea stanga, jos , a imaginii

22. Iar daca ne referim la cei mai prolifici marcatori din istorie, nu puteam sa il omitem pe australianul Archie Thompson, detinatorul recordului pentru cele mai multe goluri marcate intr-un meci international. Este vorba despre disputa amicala dintre Australia si Samoa Americana, meci desfasurat la 11 aprilie 2001, in care Thompson a inscris 13 goluri. Scorul final a fost de 31-0 pentru Australia. Cu doar doua zila mai devreme, aceeasi selectionata devansase nationala statului Tonga cu scorul de 22-0.

23. Sa ne aruncam, insa, privirea si asupra unui record negativ, cel al celor mai multe autogoluri marcate de o echipa in acelasi meci. Este vorba de Stade Olympique de L'Emyrne, o formatie din prima divizie fotbalistica din Madagascar care si-a marcat in propria poarta... tineti-va bine!... 149 de goluri. Meciul, desfasurat impotriva campioanei A.S. Adema, s-a disputat in anul 2006, iar numarul incredibil de autogoluri a fost reusit in mod deliberat, fotbalistii de la Stade Olympique de L'Emyrne alegand sa protesteze in acest mod impotriva deciziilor total partinitoare ale arbitrului de centru. De altfel, 149 -0 este si cel mai mare scor inregistrat vreodata la un meci de fotbal.
149 - 0

24. Tot despre goluri, de data aceasta vorbind despre cel mai rapid gol din istorie, trebuie spus ca recordul ii apartine uruguayanului Ricardo Olivera, cel care a marcat un gol, in decembrie 1998, in secunda 2,8.

25. Sunteti interesati sa stiti cate cluburi de fotbal exista, in mod oficial, in intreaga lume? Ei bine, circa 305.000 de cluburi sunt inregistrate de FIFA, dintre acestea 223.000 activand numai in Europa. De asemenea, 1.548.000 de echipe de fotbal sunt recunoscute de FIFA, la acestea evoluand aproximativ 246 de milioane de jucatori.

26. De abia la 66 de ani dupa infiintarea primului club de fotbal din Europa, mai precis in anul 1923, o echipa de pe Batranul Continent a decis sa efectueze un turneu in America de Sud. Este vorba despre formatia cehoslovaca F.K. Teplizer (devenita ulterior T.F.K. Teplize). In acest prim turneu sud-american, cehoslovacii au intalnit, printre altii, reprezentativa Uruguayului, pierzand ambele partide cu scorurile de 0-2 si 1-5.

27. La 28 aprilie 1923 a fost inaugurat unul dintre simbolurile fotbalului englez, stadionul Wembley. La primul meci disputat pe aceasta celebra arena, intre Bolton Wanderers si West Ham United, au asistat aproape 190.000 de spectatori. Din acest motiv, meciul a fost intarziat cu 45 de minute, timp in care fortele de ordine au reusit sa trimita in tribune pe spectatorii care intentionau sa urmareaca meciul chiar de la linia de margine a terenului. Mai trebuie spus si ca scopul initial pentru care stadionul Wembley fusese proiectat era acela de a gazdui renumitele curse engleze de ogari, nicidecum pentru a se organiza meciuri de fotbal.
Vechiul stadion Wembley

28. Prima campioana nationala este, cum era de asteptat, o echipa din Anglia. In anul 1888, anul desfasurarii primului campionat din Anglia, titlul a fost adjudecat de formatia FC Preston North End. Interesant este faptul ca aceeasi echipa a castigat atunci si Cupa Angliei, reusind prima "dubla" din istoria fotbalului de pretutindeni. In plus, Preston a castigat cupa fara a primi vreun gol in meciurile disputate (record neegalat pana in prezent), iar campionatul l-a castigat fara a fi invinsa in vreun meci. Performanta de a castiga un campionat fara a pierde nicio partida a fost egalata, totusi, de Arsenal Londra in sezonul 2003 - 2004 (de mentionat faptul ca Arsenal a disputat 38 de partide in timp ce Preston a jucat numai 22).
Preston North End

29. Aceeasi formatie, Preston North End, este considerata si prima echipa profesionista de pe Glob, cu 50 de ani inaintea oricarui alt club din lume. W. Suddel, patronul echipei si proprietarul unei fabrici de tesaturi din bumbac, a angajat, in anul 1884, pe cheltuiala proprie, o serie de jucatori scotieni, formand primul club profesionist, chiar si dupa standardele moderne, din lume. Clubul Preston Noth End a fost dat atunci judecata de formatiile rivale, procesul intinzandu-se pe mai bine de doi ani.

30.
O ultima nota in aceasta lista a curiozitatilor din fotbal vine sa rezolve o mai veche disputa asupra fotbalistului care a purtat, pentru prima data, porecla de Perla Neagra a Fotbalului, disputa care se poarta in jurul celebrilor Pele si Eusebio. O informatie interesanta ne arata, totusi, faptul ca primul fotbalist care s-a bucurat de acest renume nu este nici unul dintre cei doi mai sportivi. In fapt, este vorba de legendarul uruguayan Jose Leandro Andrade, unul dintre cei mai de succes fotbalisti ai acestei tari si omul care a castigat toate competitiile pe care le putea castiga (titlul national cu Penarol - dupa ce reusise acelasi lucru de 4 ori, in peste 100 de prezente in tricoul rivalei Nacional, de 3 ori Cupa Uruguayului, de 3 ori Copa America, de doua ori aurul Olimpic si un titlu mondial in anul 1930). Se spune despre Jose Andrade ca era mijlocasul ideal si ca, foarte cerebral, niciodata nu s-a bucurat la marcarea unui gol. De altfel, primul campionat mondial din istorie a insemnat si retragerea primei Perle Negre a fotbalului mondial din activitatea internationala.

Niciun comentariu: