vineri, 9 noiembrie 2012

CURIOZITĂŢI ALIMENTARE


Cercetătorii americani au descoperit că prezenţa cafeinei din cafeaua concentrată previne pierderile de memorie specifice bătrâneţii, scrie „Daily Mail”. Cafeina intervine în activitatea electrică a creierului, acţionând asupra adenozinei, substanţa prezentă în cantitate mare la persoanele în vârstă. Prin aihilarea adenozinei, cafeaua ajută la combaterea problemelor mintale uşoare, la păstrarea memoriei intacte până la vârste înaintate şi susţine procesul de învăţare. Totuşi, consumul a mai mult de trei ceşti pe zi cauzează insomnie, tulburări ale ritmului cardiac şi probleme ale sistemului circulator, avertizează medicii.  

Cafeaua e benefică în prevenirea cirozei hepatice, conform unui studiu american. Studiul, realizat pe un eşantion de 125.000 de persoane, a scos la iveală că 22% dintre cei care au consumat câte o cană de cafea zilnic au prezentat riscuri mai mici de dezvoltare a bolii.


Adolescenţii care consumă mai multe produse bogate în calciu decât majoritatea, sunt mai supli. Cercetătorii din San Diego au analizat masa musculară a unui grup de fete cu vârsta cuprinsă între 9 şi 12 ani care au notat detaliat alimentele consumate pe parcursul studiului. Acest studiu confirmă cercetările anterioare care demonstrau, la femeile între 30 şi 60 de ani, creşterea capacităţii organismului de a distruge grăsimile, în condiţiile unui consum crescut de calciu. Alimente bogate în calciu sunt laptele praf, caşcavalul, brânzeturile şi anumite ape minerale. La acest rezultat s-a ajuns indiferent de forma de asimilare a calciului: alimente sau suplimente nutriţionale.

Niciun comentariu: