sâmbătă, 15 septembrie 2012

Cleopatra a murit otravita, nu muscata de un sarpe




Conform legendei, regina egipteana s-a sinucis in anul 30 i.Hr., lasandu-se muscata de un sarpe veninos. Un specialist german propune insa - pe baza unor cercetari recente – o versiune diferita in ceea ce priveste cauza mortii Cleopatrei.

Studiind scrieri medicale stravechi si consultandu-se cu biologi specializati in cercetari asupra serpilor, Christoph Schaefer, profesor la Universitatea din Trier, a ajuns la concluzia ca moartea Cleopatrei nu s-a datorat veninului, ci unui cocteil de substante toxice extrase din plante.

Specialistul crede ca regina s-ar fi sinucis band un amestec de opiu, extract de omag si de cucuta - o combinatie utilizata in acele vremuri pentru a provoca o moarte nedureroasa, in cateva ore.

Christoph Schaefer e de parere ca regina Cleopatra, vestita pentru farmecul ei, ar fi dorit sa-si pastreze frumusetea chiar si in ultimele ceasuri ale vietii; de aceea, e greu de crezut ca ar fi ales moartea prin muscatura de sarpe; o astfel de moarte e precedata de o agonie care poate dura mai multe zile si desfigureaza pe cel muribund.

Cleopatra a domnit in Egipt intre anii 51-30 i. Hr.; dupa moartea imparatului roman Cezar, ea s-a aliat cu Marc Antoniu in lupta impotriva mostenitorului lui Cezar, Octavian.
Invins de Octavian in batalia de la Actium, Marc Antoniu s-a sinucis; Cleopatra a facut si ea acelasi lucru, la scurt timp dupa moartea lui, la 12 august 30 i. Hr.

Cleopatra a fost ultimul monarh al Egiptului; dupa moartea ei, tara a devenit o provincie romana.

Niciun comentariu: