joi, 1 decembrie 2011

Cum poate un peisaj să devină o fotografie deosebită?


Câteva sugestii:

1. Culoarea. Prezenta culorilor este probabil cel mai bun indiciu că potenţialul pentru fotografiere este foarte bun. Roşul este culoarea cea mai plăcută ochiului uman. dacă reuşeşti să găseşti această culoare, sau o nuanţă în natură, chiar şi în pete de mici dimensiuni, aranjează-ţi trepiedul şi pregăteşte aparatul de fotografiat. dacă mai acorzi şi ceva atenţie plasării acestor pete colorate în imagine, reuşita fotografiei este foarte posibilă.

2. Norii. Aproape nimic nu mă entuziasmează mai mult în fotografierea unui peisaj decât prezenţa unor nori cu forme deosebite. Cel mai bine se prezintă formaţiunile noroase de deasupra orizontului, din apropierea zonei din peisaj vizate. La apus sau răsărit, aceste formaţiuni pot căpăta culori absolut extraordinare. Formaţiunile noroase pot crea un centru de interes dinamic şi complementar care poate conferi forţă centrului de interes din fotografie. Norii pot fi foarte folositori atunci când fotografiezi în orele "negre" ale zilei, adică în jurul amiezii. Ei pot fi puşi la treabă să difuzeze lumina destul de aspră în acest moment al zilei, sau pot fi utilizaţi la întărirea ideii din fotografie.

3. Calmul. Pentru fotograful de peisaj, o atmosfera calmă, lipsită de vânt, poate ajuta uneori foarte mult. Vântul afectează florile, frunzele, copacii, iarba, lacurile şi bazinele cu apă. dacă te gândeşti să combini un film de rezoluţie mare, câteva filtre, o diafragmă mica pentru a beneficia de hyperfocală şi o lumină plăcută de apus, care crezi că iţi va fi timpul de expunere? De cele mai multe ori, răspunsul va fi 1/10-1/15. Fotografiezi "din mână" peisajul pe care nu vei mai ajunge să îl revezi prea curând? Probabil că este mai prudent să foloseşti un trepied şi, de preferinţă, unul bun. Apoi iţi ţii răsuflarea şi te rogi ca "mama Natura" să facă la fel. Şi apeşi pe declanşator în momentul în care vântul pare să se odihnească pentru o clipită...

4. Vremea. De câte ori am auzit că "azi nu fac poze pentru că plouă..."? Vremea rea poate fi vreme foarte bună pentru fotografiat. Ceaţa, pâcla, ninsoarea, ploaia pot conferi unor peisaje cotidiene o putere şi un impact nebănuit.

5. Poziţia geografica. De câte ori este posibil, încearcă să te plasezi fie la nord, fie (mai ales) la sud de peisajul pe care doreşti să îl fotografiezi. De ce? Pentru că aşa vei beneficia de lumină laterală. La ce este bună lumina laterală? Mai întâi această lumină accentuează relieful şi texturile, formele şi umbrele. în plus, lumina laterală permite şi folosirea optimă a unui filtru polarizant.

6. Primul plan. Cele mai bune peisaje sunt, de obicei, cele care au un prim plan puternic. Copaci, tufe, pietre, smocuri de iarbă sau de muşchi, dune de nisip, flori, aproape orice poate fi folosit pentru producerea unei adâncimi deosebite în imagine. Un astfel de amănunt poate da o iluzie de tridimensionalitate foarte importantă pentru impactul imaginii.

7. Reflexiile. Apele liniştite oferă ocazii perfecte pentru realizarea de fotografii în oglindă. Acest efect poate fi folosit pentru a dubla frumuseţea unui peisaj. Dar dacă doreşti să faci astfel de imagini, trebuie să fii pregătit să te uzi la picioare. Aceste sugestii sunt... doar sugestii, dar care ar putea ajuta la îmbunătăţirea imaginilor. Succes.

Niciun comentariu: