sâmbătă, 26 noiembrie 2011

MASAJUL - STIMULAREA BIOENERGIEI PRIN MASAJ


1. Nu ne vom scula brusc din somn, ci cu mişcări molatece, ne vom întinde bine braţele şi picioarele, vom căsca îndelung şi cât mai puternic.

2. După aceea, stând pe şezut, cu picioarele încrucişate sau în genunchi, vom ridica braţele deasupra capului, unind palmele şi frecându-le energic până ce se încălzesc.

3. În continuare, cu pumnul strâns numai pe jumătate vom începe să masăm suprafaţa capului de la frunte la ceafă şi în părţile laterale, cu mişcări circulare.

4. Pentru a excita rădăcina părului, îl vom trage de câteva ori, energic dar nu brutal.

5. Coborâm apoi pumnul spre ceafă masând-o bine.

6. Mişcăm capul de sus în jos şi în diagonală încet, fără bruscare.

7. Vom trece la tâmple pe care le vom masa cu pulpa degetelor sau cu pumnul semistrâns, tot cu mişcări circulare, apoi spre frunte, de sus în jos, din partea dreaptă spre stânga şi în diagonală.

8. Coborând spre sprâncene, pe linia arcadei facem câteva împunsături cu vârful degetului mijlociu, apoi cu arătătorul şi mijlociul prindem rădăcina nasului şi adâncitura ochilor.

9. Coborâm pe aripile nasului şi apăsăm uşor pe nări.

10. Masăm uşor cu interiorul palmei, mai întâi lateral, pe fălci mişcând degetele în foarfecă, deoparte şi de alta a gurii, apoi ciupim bine bărbia, cuprinzând bărbia şi gâtul cu palma în căuş şi apăsând scurt, cu degetul mare şi cel mijlociu, pe linia arterelor.

11. Se trece după aceea la umeri pe care îi masăm viguros cu palma deschisă şi chiar cu pumnul drept spre omoplatul stâng şi invers.

12. Începem să masăm braţele, cu pumnul drept spre braţul stâng şi apoi cu degetul mare apăsăm linia centrală a braţului.

13. Coborâm spre piept, masăm bine toracele inspirând şi expirând, apăsând apoi cu pulpele degetelor între sâni, pe două linii paralele.

14. Masăm şi pântecele, începând de la ombilic, spre stânga, în spirală, apoi de la stânga în jos.

15. Masăm uşor coastele şi aplecându-ne, continuăm să frecăm şi spatele, de la dreapta la stânga şi coloana vertebrală, cu pumnul semistrâns.

16. Trecem la pulpe pe care le masăm cu podul palmei începând de la genunchi în sus; genunchii se vor freca bine cu mişcări circulare, continuând în pliul lor şi marginile de la spatele pulpei, coborând apoi spre gleznă, masând bine şi urcând pe gambă spre genunchi.

17. Frecăm talpa şi fiecare deget de la picior, apoi călcâiul. Ungem bine talpa, degetele şi călcâiul cu o cremă grasă, masând ca să intre grăsimea în piele.

Niciun comentariu: