luni, 17 octombrie 2011

Ceaiuri

1. CEAI DE CIUBOTICA CUCULUI

- se preparã ca mai sus. Este recomandat împotriva insomniei, în tulburãrile nervoase, are efecte linistitoare asupra inimii si a nervilor, are efect depurativ, eliminã substantele toxice, calmeazã migrena, cefaleea, eliminã calculii vezicii urinare. Se beau 2-3 cesti pe zi.


2. CEAI DE COADA CALULUI

- 1 linguritã cu vârf de plantã la 1 litru de apã clocotitã, se opãreste, se lasã sã stea putin sã se infuzeze, se strecoarã si se beau câte 2-3 cesti pe zi, cãldut, cu înghitituri mici. Este recomandat în dureri reumatismale, artrite si nevralgii, hemoragii si vãrsãturi cu sânge, în cazul rãcelilor vezicale, a durerilor spastice, ajutã în retentiile de apã în pericard, în pleurã sau în tulburãrile renale de dupã scarlatinã si alte boli infectioase grele cu dereglãri în eliminarea apei.

Se mai foloseste în eruptii de piele însotite cu mâncãrimi. Coada calului amestecatã cu sunãtoare, opãritã si consumatã 1-2 cesti pe zi, în timp ce seara se consumã hranã solidã, ajutã în incontinenta urinarã. Se recomandã gargara de coada calului în amigdalite, inflamatii ale mucoasei bucale, stomatite ulceroase, sângerãri ale gingiilor, gingivite, fistule si polipi în cerul gurii si gât, în tumori maligne, acestea din urmã putând fi stopate.


3. CEAI DE CRETISOARÃ

- se face o infuzie din 1 linguritã cu vârf de plantã la 1 l apã clocotitã. Se beau 2-3 cesti pe zi si este indicat în febra pricinuitã de rãni purulente, leziuni, abcese neglijate, în urma extractiilor dentare, îndepãrteazã slãbiciunile musculare (adinomiile, miopatiile) si articulare, ajutã în anemii, în leziunile postnatale, în relaxarea organelor pelviene la femeile care au avut nasteri grele sau predispozitia spre avort (pentru fixarea sarcinii) si fortifierea fibrelor uterine în toate bolile de femei.

În asociere cu traista ciobanului se foloseste în histeroptozã (prolaps uterin) si hernii inghinale. În aceste cazuri se beau 4 cesti pe zi. În obezitate se beau 2-3 cãni de ceai.

Niciun comentariu: