luni, 15 august 2011

10 profetii explicate

1.evreii vor avea propria lor tara

pasajul din Biblie: Gen 15:18

a fost scris in jurul anului 1400 iHr.

Implinire: in anul 1400 iHr si in 1948

In Gen 15:18 Biblia ne spune ca descendentii lui Avraam vor avea propria lor tara, intre Egipt si Eufrat. Aceasta profetie s-a implinit de mai multe ori. Cu 3400 de ani in urma, evreii au cucerit Canaanul si au pus bazele Israelului. Aceasta tara s-a impartit in doua in jurul anului 926 iHr, si cele doua regate care au rezultat au fost cucerite de catre asirieni si babilonieni. In anul 1948 evreii si-au recastigat independenta. Era pentru prima data in 2900 de ani cand Israelul era unit si liber.

2. Iacov are o viziune cu privire la viitorul Israelului

pasajul biblic: Gen 28:10-15

scris in jurul anului 1400 iHr

implinit de-a lungul istoriei

In Gen 28:10-15 Iacov primeste o viziune acum 4000 de ani in care Dumnezeu ii spune care va fi viitorul descendentilor sai, evreii. Iata pe scurt care a fost viziunea lui Iacov:

1. evreii vor avea Israelul ca propria lor tara. Aceasta s-a implinit in urma cu 3400 de ani atunci cand au fost puse bazele Israelului

2. evreii vor fi raspanditi in lumea intreaga. S-a implinit atunci cand evreii au fost fortati sa iasa din Israelin urma cu 2500 de ani de catre babilonieni si asirieni si apoi dupa 600 de ani de catre romani.

3. evreii vor influenta o lume intreaga. Asa s-a intamplat cel putin in domenii precum arta si stiintele. De asemenea, sa nu uitam ca un grup de evrei a inceput raspandirea crestinismului in lume in urma cu 1900 de ani. Evreii au fost cei care au invatat o lume intreaga despre singurul Dumnezeu adevarat, punand astfel capat ritualurilor pagane.

4. evreii vor fi adusi inapoi in Israel. Aceasta profetie a inceput sa fie implinita spre sfarsitul anilor 1800 atunci cand evreii din lumea intreaga s-au reintors in tara de origine. Au restabilit indeoendenta Israelului in anul 1948.

3. Dumnezeu ii va salva pe evrei si le va distruge inamicii.

Pasajul din Biblie: Ieremia 30:11

Scris intre 626 si 586 iHr

Implinit de-a lungul istoriei

In Ieremia 30:11 profetul vorbeste despre inamicii lui Israel care vor fi distrusi dar si despre faptul ca evreii nu vor pieri. Cartile de istorie contin informatii despre diversele natiuni care au incercat sa ii distruga pe evrei de-a lungul istoriei:

  • in jurul anului 721 iHr, Asiria a distrus regatul de nord al Israelului. Evreii au fost omorati, exilati si torturati.
  • In 586 iHr, babilonul a distrus regatul de sud al lui Iuda. Si atunci evreii au fost exilati sau omorati
  • In anul 70 dHr romanii au omorat 1.1 milioane de evrei si au distrus templul de la Ierusalim
  • In anul 135 dHr romanii au omorat 580.000 de evrei si I-au exilat pe multi altii
  • Intre anii 1930 si 1940 nazistii au omorat 6.000.000 de evrei

4. Evreii vor avea de infruntat dezastre si dificultati

pasajul din Biblie: Deuteronom 31:16,17

scris in jurul anului 1400 iHr

implinita de-a lungul istoriei

In Deut 31:16,17 Dumnezeu ii spune lui Moise ca evreii vor avea de infruntat dificultati daca isi vor intoarce fata de la singurul Dumnezeu adevarat. Si, conform Bibliei, multi oameni ai vechiului Israel, si-au intors fata de la Dumnezeu pentru a se inchina zeitatilor pagane. In ceea ce priveste persecutia, profetia s-a implinit de nenumarate ori. In utlimii 1900 de ani in Europa, de exemplu, evreilor li se percepeau suprataxe, erau jefuiti de posesiuni, nu li se respectau drepturile civile, erau tinuti in ghetouri, torturati si macelariti. Liderii bisericilor catolice precum si altii le-au interzis de-a lungul timpului evreilor sa traiasca in Spania, Anglia, Franta, Belgia si Italia. In timpul cruciadelor de crestinare, satele de evrei erau adesea rase de pe suprafata pamantului iar femeile, barbatii si copiii erau arsi de vii. Acele secole de persecutie au culminat cu holocaustul intre 1930 si 1940 atunci cand nazistii au ucis 6.000.000 de evrei. Insa, Cuvantul lui Dumnezeu promite ca Dumnezeu ii va pedepsi pe acei oameni care ii vor persecuta pe evrei – Ieremia 30:11 si Gen 12:2,3.

5. Moise profeteste in legatura cu declinul si inflorirea Israelului

pasajul din Biblie Deut 4:25-30

scris in jurul anului 1400 iHr

implinit in ultimii 3000 de ani.

In Deut 4:25-30 profetul Moise ii avertizeaza pe evrei ca vor fi nevoiti sa paraseasca tara, ca vor fi imprastiati in lumea intreaga si ca vor fi omorati. Aceasta profetie s-a implinit in mod exemplar. Evreii au fost fortati sa isi paraseasca tara si au fost raspanditi in lumea intreaga de catre asirieni, babilonieni si romani. Au facut fata persecutiilor severe si au fost omorati cu sutele de mii si cu milioanele. De atunci ei s-au reintors in Israel si si-au recapatat independenta in anul 1948.

6. Evreii vor fi raspanditi in lumea intreaga

pasajul biblic: Deut 28:64

scris in jurul anului 1400 iHr

implinita in 721 iHr, 586 iHr, 70 dHr, 135 dHr.

In Deut 28:64 Biblia spune ca evreii vor fi imprastiati in lumea intreaga. Si aceasta profetie s-aimplinit in mod clar. Iata cum explica cea de-a cincea editie a Enciclopediei Columbia termenul “diaspora” – in jurul anului 70 dHr, comunitati de evrei existau in babilonia, Siria, Egipt, Cirene, Asia mica, Grecia si Roma. Evreii I-au urmat pe romani in Europa si din Persia si Babilonia s-au raspandit pana in China. In vremurile moderne, evreii au migrat spre cele doua Americi, Africa de Sud si Australia. Populatia de evrei din Europa centrala si de est, cea mai mare inainte de cel de-al doilea razboi mondial, a fost decimata in timpul Holocaustului. In ciuda crearii statului Israel in anul 1948, marea majoritatate a evreilor a ramas in diaspora, in special in America de Nord, Rusia si Ucraina.

7. Evreii vor avea un impact international

pasajul din Biblia Gen 12:2,3

scris probabil in jurul anului 1400 iHr

implinita de-a lungul istoriei

In Gen 12:2,3, Biblia spune ca evreii vor fi o binecuvantare pentru lumea intreaga. Mark Twain a scris un eseu pe acesta tema in anul 1898 pentru Harper’s New Monthly Magazine: ” evreii nu reprezinta decat 1% din rasa umana. In mod normal, nu ar trebui sa se auda despre ei prea multe, insa lucrurile nu stau deloc asa, mereu si mereu auzim vorbindu-se despre ei. Evreul este la fel de proeminent pe aceasta planeta, ca oricare alt neam, insa importanta lui dpdv economic nu este justificata de numarul lor. Toate lucrurile par sa treaca, insa evreul nu sufera. Care este secretul vesniciei lor?”

8. A numara descendentii lui Avraam inseamna a numara stelele de pe cer

pasajul din Biblie Gen 15:5

scris in jurul anului 1400 iHr

implinita de-a luingul istoriei

In Gen 15:5 Biblia spune ca Avraam va avea multi descendenti si ca numararea lor se va asemana cu numaratul stelelor de pe cer. Astazi, cercetatorii spun ca este imposibil sa numaram stelele pentru ca universul este mult prea mare. Astazi stim ca este imposibil sa reusim sa numaram descendentii lui Avraam. In prezent traiesc in lume 20.000.000 de evrei. Insa este imposibil de stiut cati au fost descendentii celor 10 triburi ale lui Israel. Istoria le-a pierdut urma in momentul in care evreii au fost fortati sa iasa din Israel de catre asirieni, in urma cu 2700 de ani. De asemenea, milioane de arabi sunt descendenti ai lui Avraam, prin Ismael. Biblia a fost corecta atunci cand a afirmat ca a-I numara pe descendentii lui Avraam este acelasi lucru cu a numara stelele cerului.

9. Viata Domnului Isus a fost cunoscuta profetului Isaia.

Pasajul din biblie Isaia 42:1-9

Scris probabil intre 701-681 iHr.

Implinita in urma cu 2000 de ani.

In Isaia 42:1-9 profetul vorbeste despreun slujitor al lui Dumnezeu care va fi asemeni unei lumini pentru neamuri si care va aduce dreptate in intreaga lume. Crestinii cred ca Domnul Isus Hristos este implinirea acestei promisiuni. Invataturile Domnului Isus au insemnatate pentru unu din trei oameni de pe aceasta planeta iar numarul celor care devin cretini creste in fiecare an.

10. Domnul Isus a sous ca vorbele Sale nu vor fi niciodata uitate.

Pasajul din Biblie Luca 21:33

Scris in jurul anului 30 dHr

Implinita chiar in acest moment

In Luca 21:33 Domnul Isus spune ca indiferent de ceea ce se va intampla in aceasta lume, cuvintele Sale nu vor fi niciodata uitate. Iata-ne la 2000 de ani distanta de acel moment iar cuvintele Sale sunt in jurul nostru. Sunt 2 miliarde de crestini in lume iar Biblia este cartea care are cea mai mare circulatie in intreaga lume. Dintre persoanele care au trait pe acest pamant la un moment dat, va puteti gandi la o alta persoana care ar fi putut declara ca vorbele sale nu vor fi niciodata uitate?


Niciun comentariu: