sâmbătă, 18 iunie 2011

Zece personaje feminine care îşi depăşesc condiţia şi schimbă lumea din jurul lor

Fie că se luptă pentru o cauză dreaptă şi nobilă, fie că visează să schimbe lumea sau să ajute pe cineva aflat în necaz, fie că urcă sau coboară pe treptele ierarhiei sociale, aceste zece femei sunt dintre cele care au puterea să fascineze şi să-i atragă pe alţii de partea lor. Actriţele se plâng uneori că apar prea rar filme al căror scenariu e centrat pe un personaj feminin, iar rolurile care să le dea ocazia de a portretiza femei extraordinare sunt în mare parte secundare. În timp ce aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu proiectul filmului “Cleopatra” cu Angelina Jolie în rolul reginei egiptene – film ce promite să o arate pe Cleopatra în toată măreţia ei de lider politic, nu de femeie fatală, vă propunem să vedeţi sau să revedeţi zece filme cu personaje feminine extraordinare, jucate de actriţe remarcabile. Rita din “Made in Dagenham” (2010).
Sally Hawkins, care s-a lansat cu “Happy-Go-Lucky“, are rolul principal din “Made in Dagenham“, film lansat în 2010. Sally o personifică pe Rita, muncitoarea, soţie şi mamă, care s-a transformat în lider de opinie a femeilor angajate de fabrica Ford din Dagenham. Rita e o femeie obişnuită care devine din ce în ce mai iritată de faptul că femeile nu sunt plătite egal cu bărbaţii pentru aceleaşi eforturi, iar ceea ce realizează ea e extraordinar. Hawkins, în rolul feministei Rita, consideră că e chiar imposibil pentru o femeie să nu fie feministă. Filmul e relevant cultural şi istoric, dar şi emoţionant şi amuzant, plus că are stilul vestimentar al anilor 60.
Little Eddie din “Grey Gardens” (2009)

"Grey Gardens"

Mătuşa şi verişoara primei doamne a Americii, Jackie Kennedy, sunt în centrul dramei biografice “Grey Gardens“. Filmul, premiat cu două Globuri de Aur în 2010 şi şase premii Emmy în 2009 e bazat pe un documentar realizat cu două dintre cele mai excentrice femei ce au fascinat vreodată lumea. Mamă şi fică, Little Edie şi Big Edie Bouvier Beale, s-au retras din viaţa socială a New Yorkului în locuinţa lor de vară unde şi-au continuat visele şi traiul pe picior mare chiar şi când casa se dărâma peste ele şi era invadată de pisici şi ratoni. Din păcate, filmul a fost unul de televiziune şi nu s-a lansat în cinematografe, altfel Drew Barrymore ar fi avut o şansă reală la Oscar.

Erin din “Erin Brockovich” (2000)

Albert Finney şi Julia Roberts în "Erin Brockovich"

Julia Roberts , în rolul mamei singure care schimbă în bine viaţa unei comunităţi întregi, a câştigat un Oscar şi admiraţia veşnică a iubitorilor de filme. Erin Brockovich, o dramă biografică, bazată pe viaţa unei femei extraordinare, neînfricate şi descurcăreţe, arată mereu că nimic nu e imposibil dacă îţi doreşti cu adevărat. Erin e o femeie falită cu copii de crescut, însă faptul că a fost mereu dezamăgită şi a trebuit să facă singură totul, a transformat-o într-o adevărată luptătoare, care luptă pentru un post într-o firmă de avocatură şi devine cea mai bună în domeniul ei, fiindcă îi pasă şi se zbate. Corporaţie de electricitate din California nici nu ştie ce proces monstruos o va lovi fiindcă poluază apele şi îmbolnăveşte oameni.
Clarice din “The Silence of the Lambs”
(1991)

Jodie Foster în "The Silence of the Lambs"

Jodie Foster, în rolul unui tânăr detectiv de la FBI şi Anthony Hopkins, în rolul teribilului criminal în serie Hanibal Lecter, au luat fiecare câte un Oscar în 1992. Clarice, personajul lui Jodie Foster, are nevoie de informaţii pentru a-l prinde pe un alt criminal în serie care îngrozeşte oraşul cu victimele sale jupuite de piele. Singurul care o poate ajuta să îl descopere pe criminal e Hanibal Lecter, aflat în închisoare, iar Clarice are puterea de a vorbi cu el şi a intra în mintea lui întunecată şi bo9lnavă. Filmul “The Silence of the Lambs“, premiat cu 5 Oscaruri, e pe locul 26 în topul celor mai bune filme de pe IMDB.
Prospera din “The Tempest”
(2010)

Helen Mirren în "The Tempest"

Helen Mirren joacă în The Tempest rolul principal ce a fost scris de William Shakespeare pentru un bărbat. Regizoarea Julie Taymor a adaptat capodopera bardului englez şi a transformat vrăjitorul Prospero în Prospera, dând filmului un puternic mesaj feminist. Mirren a dezvăluit că a inventat o poveste de fundal pentru personajul ei în care Prospera e pedepsită pentru interesul față de alchimie, tocmai pentru a aminti de suferința tuturor femeilor care au fost discriminate şi excluse de la educaţie de-a lungul timpului şi pedepsite dacă erau capabile, inteligente şi talentate.

Holly Golightly din “Breakfast at Tiffany’s” (1961)

"Breakfast at Tiffany's"

Audrey Hepburn a devenit o icoană a modei şi o emblemă pentru femeia modernă, sofisticată şi cosmopolită datorită rolului principal din “Breakfast at Tiffany’s”. Filmul e bazat pe nuvela cu acelaşi nume a lui Truman Capote, iar scriitorul şi-a dorit-o cu ardoare pe Marilyn Monroe în rolul principal, fiind singura ce i se părea potrivită. Regizorul Blake Edwards şi şefii studiourilor Paramount au schimbat multe în scenariu, în aşa fel încât eroina nu mai era în mod explicit o prostituată de lux care avusese un avort şi fuma iarbă, aşa încât noua Holly Golightly s-a potrivit mai bine cu personalitatea retrasei Audrey Hepburn. Datorită actriţei, Holly pe care o cunoaştem în film e femeia care, deşi nu se descurcă singură financiar, se teme să se îndrăgostească pentru că nu vrea să ajungă într-o cuşcă şi să aparţină cuiva.
Corrina din “Corrina, Corrina”
(1994)

Whoopi Goldberg în "Corrina, Corrina"

Whoopi Goldberg îşi caută de lucru în filmul “Corinna, Corrina” şi ajunge să fie parte esenţială din viaţa unei fetiţe care a muţit după moartea mamei. Ray Liotta e tatăl micuţei, un bărbat care nu ştie cum să îşi liniştească fiica şi de aceea caută cu disperare ajutor, dând peste tot felul de dădace cam trăznite şi excentrice. Însă nu a văzut nimic până ce nu a angajat-o pe Corrina, care e cea mai cea dintre toate, dar singura cu care micuţa Molly îşi regăseşte zâmbetul şi bucuria. Noul fel de viaţă în care Corrina îi trage pe tată şi fiica îi face fericiţi, însă agită spiritele din micul oraş în care locuiesc.
Katherine Anne Watson din “Mona Lisa Smile”
(2003)

"Mona Lisa smile"


Julia Roberts a mai întruchipat o femeie puternică, inteligentă şi determinată în drama “Mona Lisa Smile” din 2003. În acest film actriţa e Katherine Anne Watson, o profesoară de artă cu o minte foarte deschisă. Tot ce îşi doreşte ea e să predea la o şcoală de prestigiu, unde elevii să fie adevăraţi parteneri de conversaţie, însă când primeşte catedra de la Colegiul de fete Wellesley, e dezamăgită. După ce e uimită de cât de sclipitoare sunt elevele acestei şcoli din înalata societate americană a anilor 50, profesoara descoperă că toată inteliganţa şi toate talentele fetelor nu vor folosi la nimic, fiindcă singurul rol în viaţă pe care îl vor avea va fi acela de soţii şi mame. Profesoara încearcă să le influenţeze pe eleve să devină femei de succes, cu cariere şi cu vieţi proprii, iar elevele par să îi respecte mult punctul de vedere. Însă şi cultura dominantă a societăţii din care provin atârnă greu în balanţă.
Miranda Priestly din “The Devil Wears Prada”
(2006)

Meryl Streep în "The Devil Wears Prada"

Meryl Streep e Miranda Priestly, emblematica şefă a unei publicaţii de modă extrem de cunoscute, personaj inspirat de Anna Wintour, redactor al revistei Vogue. Miranda e un fel de tiran al modei, tocmai pentru că gusturile ei sunt impecabile şi sofisticate, părerile pertinente, iar standardele înalte. De asta toţi cei cu care lucrează se chinuie să atingă perfecţiunea şi se tem permanent să nu o dezamăgească. În momentul în care în redacţie apare o candidată tânără, naivă şi simplu îmbrăcată, jucată de Anne Hathaway, lucrurile se schimbă. Personajul lui Hathaway va avea multe de învăţat de la şefa ei, dar şi diavoliţa care se îmbracă de la Prada va lua câteva lecţii de viaţă importante.

Jo March din “Little Women” (1994)


Winona Ryder în "Little women"

Winona Ryder într-un rol principal extraordinar, e Jo March, o adolescentă carismatică şi plină de viaţă, care visează să fie dramaturg, iar Christian Bale la numai 20 de ani, e vecinul care intră în universul fantastic al unei familii de fete. Familia e condusă de Susan Sarandon, o mamă cu patru fete care trăiesc şi cresc în perioada de după Războiul Civil din America. Filmul “Little Women” e bazat pe nuvela scrisă de Louisa May Alcott, o autoare de cărţi pentru copii, dar al cărei subiecte au fost mereu savurate de adulţi. Scott, o femeie care s-a exprimat mereu liber şi sincer, le-a dat personajelor crezuri puternice: egalitatea între femei şi bărbaţi, abolirea sclaviei şi toleranţă reciprocă. Cele patru surori din “Little Women”, care trec împreună de la copilărie la statutul de femei, sunt cât se poate de diferite, însă fiecare e extraordinară în felul său.


Niciun comentariu: