duminică, 17 aprilie 2011

Berbecul - "Mă izbesc, deci exist!"

Sugarul Berbec este ca un bulgăre de argint viu. Plin de energie, nu stă locului nici o clipă si doreste să descopere lumea înconjurătoare dintr-o singură sorbire. Învată de timpuriu să sadă, să se târască, apoi să meargă. Este predispus accidentărilor, pentru că se miscă cu viteza luminii, punând astfel la grea încercare vigilenta si reflexele celor care au grijă de el.

Viata afectivă a sugarului Berbec este deosebită: are nevoie de mai multă atentie si tandrete decât nativii din alte semne, dar si de liniste profundă atunci când doarme. Dacă nu-si recuperează prin somn energia consumată în perioadele de veghe, sugarul Berbec devine deosebit de agitat si nervos, plângând din răsputeri până se isterizează.

Ca să se simtă bine, are nevoie de jucării creative, îmbrăcăminte lejeră si multă libertate de miscare.

Copilul Berbec este entuziasmat de orice si interesat de orice. Îi place să descopere. Si... cam atât. Imediat dupa ce si-a satisfăcut curiozitatea, micutul se avântă spre noi si noi descoperiri, iar părintii trebuie să stie că se plictiseste repede de noile jucării, mai ales dacă acestea nu pot fi desfăcute si reasamblate după bunul plac.

Când se joacă cu ceilalti copii, micutul devine curios despre cum functioneză acestia, ce îi face să se miste, cum se produce vocea, cum văd, cum aud, si îi va explora băgându-si degetele în gura, ochii si urechile celorlati.

Prescolarul Berbec, fie fată sau băiat, se va servi cu jucăria care-i place si nu-l deranjează dacă aceasta tocmai se află în mâna altcuiva care, dacă nu i-l oferă imediat de bună voie, colegul său va suferi o convingere dureroasă. Nu trebuie pedepsit, ci să i se dea ideea să-i propună colegului să inventeze împreună un joc cu acea jucărie preferată de amândoi.

La ocazii festive (diverse serbări, sărbători) dacă va avea parte de interdictii - "ai grijă să nu te pătezi", "stai locului, măcar acum" - sau de amenintări - "las'că vorbim noi mai târziu", "ajungem noi acasă si ai să vezi tu" - sau linguseli - "toti te stiu de copil cuminte si ascultător", "dacă vei fi cuminte, am să te iubesc si mai mult", - micutul va începe să se revolte împotriva celebrărilor, pentru ca mai apoi, ca adult, să nu le mai înteleagă frumusetea si să le ocolească, ba chiar să le urască.

Scolarul Berbec este un explorator neobosit plin de optimism, este un temerar, îndrăzneala sa neavând limite, si se revoltă dacă nu i se explică din timp foarte clar ceva, ci este expediat prin argumente stupide, cum ar fi, de exemplu "esti prea mic să întelegi asta". În activitătile cotidiene specifice vârstei sale trebuie lăsat să aibă initiative si chiar sprijinit să le si îndeplinească. Reusita, cât de mică, îi oferă încredere în sine, dar nereusita îl deprimă suficient de mult ca să îsi piardă încrederea în sine si răbdarea si să caute altceva care să nu-l dezamăgească.

Acest scolar nu trebuie zorit ci, dimpotrivă, el trebuie temperat, dar în nici un caz sub formă de repros - "eu ce să-ti fac, dacă tu te grăbesti", - ci fiindu-i copărtas - "doresc să mă bucur împreună cu tine de rezultatul final pe care îl vei obtine".

Gustul pentru citit îl va căpăta dacă mai întâi va face cunostintă cu povesti scurte si pline de aventuri, mai apoi cu istorisiri despre mari descoperitori si expeditii pline de peripetii. Atentie însă, entuziasmul pentru aventura descoperirilor poate să-l împingă spre tărâmul filmelor comerciale, superficiale, destinate adultilor, dar această capcană poate fi evitată dacă acestui scolar i se va arăta că există si filme documentare.

Adolescentul Berbec trăieste intens, cu foc, orice situatie, fie plăcută, fie neplăcută si apreciază mai presus de orice, onestitatea. Chiar dacă nu pare a fi, el este foarte sensibil la orice fel de traumă fizică sau psihică, dar nimic nu-l răneste mai mult decât incorectitudinea. Acest adolescent nu va ascunde niciodată adevărul, decât dacă în prealabil a fost redus la tăcere prin agresiune, fizică si/sau verbală.

Fiind vorba de un reprezentant al Focului, el îsi va parcurge drumul ales prin salturi explozive. După perioadele de actiune, va înainta ceva mai linistit, dar fără să abandoneze telul său, pentru a-si analiza experientele bune si rele, timp în care se va pregăti pentru un nou avânt.

Camera sa, sau spatiul din încăperea în care locuieste împreună cu altii, va reflecta întocmai căldura si energia impulsionantă a semnului al cărui nativ este: un bazar în care găsesti de toate, în afară de un loc de odihnă. Dar pentru că si odihna îi este din când în când necesară, acest adolescent va avea mereu grijă nu atât de ordinea chinuitoare a obiectelor pedant aranjate, cât de aspectele ce-i conferă oaza de liniste, implicit izvorul de echilibru: becul din tavan, neapărat unul de 100 W, si ghiveciul cu flori asezat la "vedere" pe masa de lucru.

Niciun comentariu: