sâmbătă, 26 februarie 2011

Venus retrograd

Venus retrogradează în medie o dată la un an si jumătate (mai precis, la 1,6 ani), iar perioada de retrogradare durează între 40 si 45 de zile. Iată, alături, perioadele cu Venus retrogradă din intervalul 1940-1989:
Venus retrogradă în natal este o pozitie delicată. Arareori astfel de persoane au o viată sentimentală armonioasă. Chiar în cazul în care reusesc să conserve un cuplu stabil, nu se pot lăuda cu împlinirea. Iar partenerii lor de viată ar avea cu certitudine de ce să se plângă.
Cea mai frecventă este dificultatea în exprimarea sentimentelor. Venus retrogradă nu vrea, nu îndrăzneste sau nu stie cum să-si arate afectiunea. Încearcă să-si tină emotiile sub control, afisează o mină impenetrabilă pentru a nu-si trăda sentimentele, exact cum fac jucătorii experimentati pentru ca adversarii să nu ghicească ce cărti au în mână.
Venus retrogradă poartă în sine, constient sau nu, o sete enormă de dragoste, dublată de o sensibilitate emotională dureroasă. De aici inhibitiile individului cu această pozitie natală, teama de inadecvare, frica de a nu se implica pentru ca apoi să fie părăsit sau dezamăgit, sau, în alte situatii, posesivitatea ori gelozia. De aici imposibilitatea de a-si declara sentimentele, de a le verbaliza. Este genul care, în rarele ocazii când doreste să-si arate dragostea, preferă să o facă prin gesturi, decât prin cuvinte. Si chiar si aceste gesturi sunt, de multe ori, destul de stângace sau reticente...
Dar Venus retrogradă nu are dificultăti doar în a-si dărui iubirea, ci si în a o primi. Manifestările amoroase din partea celuilalt o pot face să intre în alertă, să se retragă în sine, sau să scoată tepii, precum ariciul.
Altă tendintă este aceea de a conditiona actul iubirii, de a încerca prin această atitudine să testeze limitele, să-si "încerce" partenerul. Genul "ia să vedem, dacă fac asta, o să mă mai iubesti?".
În altă ordine de idei, Venus retrogradă este un indiciu de mare subiectivism, atât în relatiile afective, cât si în cele sociale. Face doar ce doreste, nu-i convine să dea socoteală si se simte constrânsă, stânjenită sau derutată în prezenta unui partener sau a unei societăti despre care stie că asteaptă de la ea să se comporte într-un anume fel.
Mai există cazuri în care Venus retrogradă are idealuri înalte în dragoste sau impune partenerului/partenerei standarde atât de înalte încât cu greu pot fi atinse. E ca si când posesorul unei astfel de configuratii si-ar construi în mod voit filtre si bariere care să-l ferească de iubire si de frământările sau rănile pe care i le-ar putea aduce iubirea.
În fine, există si cazurile în care Venus retrogradă aduce renuntarea la iubirea laică sau sublimarea ei în iubire divină - atunci avem de-a face cu mari mistici sau asceti precum Sf. Teresa d'Avila, Annie Bessant sau Meher Baba. Sau, de ce nu, ca Muhammad Ali (fostul campion de box Cassius Clay), care a trecut la mahomedanism, devenind un credincios fervent.
Bărbatii cu Venus retrogradă au o sensibilitate afectivă foarte ascutită. În lipsa unei vieti de cuplu satisfăcătoare, această sensibilitate îsi poate găsi o compensare cel putin multumitoare, dacă nu chiar de exceptie, în spiritualitate, literatură sau artă.
Se pare că, din contră, atunci când aceasta sensibilitate nu-si găseste un mod armonios, venusian, de exprimare, frustrările emotionale pot să ia forme periculoase, defulând într-un destin tragic, dar care aduce tragedie si celor din jur. Exemple celebre ar fi Hitler, Ceausescu, David Koresh (liderul sectei davidienilor, mort împreuna cu 90 de adepti în 1993 în Waco, Texas) sau Ted Bundy (violator si criminal în serie).
Femeile cu Venus retrogradă sunt deseori independente, nesupuse, sfidătoare. Unele sunt curajoase, adevărate deschizătoare de drumuri. Cel mai adesea refuză conditia de femeie asa cum e ea văzută traditional - conditia de sotie sau de mamă, sau de parteneră blândă si diplomată. Pe de altă parte, parcă niciodată nu sunt suficient de feminine - oricât de frumoase ar fi, au ceva dur în ele. Ceva aspru care riscă să îndepărteze bărbatii.
În harta unei femei, Venus retrogradă este o indicatie aproape certă de singurătate afectivă, de neîmplinire sau frustrare emotională. Asta se poate traduce prin celibat, divorturi succesive, căsnicie nefericită sau văduvie. Majoritatea trebuie să facă la un moment dat în viată o alegere importantă în plan afectiv. Renuntarea si sacrificiul sunt mult mai frecvente la femei decât la bărbatii cu Venus retrogradă.
Celebrităti cu Venus retrogradă la nastere: Jodie Foster (mereu singură, mamă a doi copii despre care nimeni n-a reusit să afle cine le este tatăl), Kate Moss, Alicia Witt, Kate Bates, Cybill Shepherd, Renée Zellweger, Peta Wilson - Nikita, Amelie Nothomb, Sayako - nefericita printesă a Japoniei, Courtney Love (văduva lui Kurt Cobain), Mia Farina (sora lui Joan Baez, de asemeni o muziciană cunoscută, al cărei sot ei a murit foarte tânăr într-un accident de motocicletă), Jeni Acterian (născută în 1916, licentiată a Facultătii de filozofie si a Conservatorului de Artă dramatică - vezi "Jurnalul unei fiinte greu de multumit", Ed.Humanitas, în care vorbeste despre Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Emil Cioran, Constantin Noica, Nae Ionescu, Emil Botta, Cella Delavrancea, etc., dar si despre chinuitoarele ei frământări spirituale si sufletesti), Augusta Dumitrascu, Christine Keeler (spioană si prostituată - dezvăluirile privind triunghiul amoros în care a fost implicată cu Ministrul de Război al Marii Britanii, John Profumo, si cu spionul sovietic Eugene Ivanov, au dus la căderea guvernului britanic la începutul anilor '60), Ceausescu, Hitler, David Koresh, Ted Bundy, Mircea Cărtărescu, Dan Brown, Pedro Almodovar, Charles Chaplin, Tom Hanks, Jack Nicholson, Julio Iglesias, Jose Careras, sau pictorii Amedeo Modigliani si Wassily Kandinsky.

Niciun comentariu: