sâmbătă, 26 februarie 2011

MERCUR RETROGRAD

Cu excepţia Soarelui şi a Lunii, a căror mişcare pe zodiacul tropic se derulează permanent în acelaşi sens, celelalte planete au şi perioade de mişcare retrogradă. Nu este o mişcare reală, ci una aparentă pe zodiac, din cauza faptului că planetele, deşi se rotesc în jurul Soarelui, continuându-şi mersul înainte pe orbita lor, în sens zodiacal, sunt observate de pe pământ dintr-un punct de observare aflat el însuşi într-o mişcare de revoluţie în jurul Soarelui. De aceea, uneori planetele par să se mişte îndărăt pe zodiac, pentru durate mai mici decât cele în care sunt văzute în mişcarea directă.

În astrologie, mişcarea retrogradă a planetelor este interpretată în diverse moduri. Interpretarea tradiţională a mişcării retrograde, folosită mai ales în astrologia orară şi elecţională, a fost în general una negativă. Se considera că planetele retrograde au efecte perturbatoare, distructive sau cel mult neutre faţă de influenţele pozitive ale aceloraşi planete aflate în mişcare directă.

Dintre toate planetele, cele mai frecvente perioade de mişcare retrogradă le are Mercur, planeta cea mai apropiată de Soare, şi cum trăim într-o epocă a gândirii, informaţiei şi comunicării, aspecte guvernate tradiţional de Mercur, aceste perioade par să aibă o influenţă foarte directă asupra vieţii sociale şi individuale. Participând în diverse grupuri de discuţii astrologice, atât româneşti cât şi internaţionale, am fost intrigat de importanţa care i se dă lui Mercur Retrograd. Pe seama lui sunt puse, în general, toate nereuşitele în comunicare, toate ideile false, toate eşecurile comerciale sau dificultăţile legate de aspectele guvernate de Mercur. Practic, s-a creat o adevărată modă să se dea vina pe Mercur Retrograd, şi am fost cel mai surprins auzind oameni care nu aveau decât cunoştinţe relativ vagi de astrologie, cum îşi justificau diverse eşecuri sau tensiuni intelectuale curente prin influenţa lui Mercur Retrograd, deşi de câteva zile Mercur era deja direct... Iar astrologi cu experienţă şi-au făcut un obicei din a preveni lumea asupra efectelor nefaste pe care le va avea Mercur Retrograd, când i se apropie vremea.

Cine se teme, totuşi, de Mercur Retrograd? În astrologia karmică, un domeniu de studiu de origine orientală, care a venit în ultimele secole să completeze astrologia tradiţională occidentală, planetele retrograde ilustrează lecţii sau misiuni care continuă dintr-o altă încarnare. Mercur Retrograd, în particular, reprezintă o lecţie legată de gândire şi comunicare. Nativii cu Mercur Retrograd sunt cei care au nevoie, în viaţa actuală, să-şi pună ordine în gândire, să se obişnuiască să opereze cu idei clare, să îşi organizeze proiectele şi programul de activitate pe baze cât mai raţionale şi coerente, să-şi respecte propriile raţionamente şi decizii, să fie sinceri cu ei înşişi şi în comunicarea sau schimburile cu alţii. Aceşti oameni, având un Mercur Retrograd în tema natală, vor fi puşi mai clar în situaţii în care trebuie să rezolve aceste probleme în perioadele din viaţa lor când Mercur devine Retrograd.

Dar toţi oamenii pot resimţi apăsarea lui Mercur Retrograd, indiferent că îl au în tema natală sau nu, iar acesta este pentru toţi un semn că ei au de rezolvat, în propria lor viaţă şi fiinţă, probleme legate de comunicare, gândire, sistematizarea ideilor, schimburi cu alţii, călătorii etc. Numai că această apăsare nu va conduce la teamă decât atunci când lecţiile respective nu sunt conştientizate, fiindcă teama nu poate apare decât din ignorarea cauzelor ei.

În aceste condiţii, dacă ţi-e teamă de Mercur Retrograd, este cazul să-ţi pui mintea la treabă, să-ţi faci ordine în idei şi să fii sincer cu tine însuţi şi cu ceilalţi în tot ceea ce gândeşti, spui şi faci. Mercur Retrograd nu are scopul să inspire teamă nimănui, dar fiindcă trăim într-o perioadă în care afluxul de informaţie este maxim, rolul unei gândiri limpezi şi ordonate devine foarte important. Presaţi de obligaţiile cotidiene, mulţi oameni nu-şi acordă răgazul de a-şi limpezi ideile, proiectele, stilul de gândire, şi preferă adesea să se folosească de idei prefabricate, copiate de la alţii, preluate din presă sau din cărţi, frecvent în dezacord cu propria lor gândire, dar acceptând compromisul fiindcă nu au timp să cugete ei înşişi ca să afle răspunsurile juste. Aşa se explică de ce Mercur Retrograd a ajuns să fie un fel de sperietoare a astrologului modern, iar de la el, şi a celor care îl ascultă.

Dar nu de justificări avem nevoie, ci de soluţii, iar rolul primordial al astrologiei este acela să ne ajute să găsim soluţii, în mod creativ, atrăgându-ne atenţia asupra cauzelor lucrurilor. După cum vedem, soluţiile nu pot fi date ca reţete, ele sunt la îndemâna fiecăruia şi pot fi găsite printr-o gândire clară, ordonată, printr-o limpezire a ideilor, adică exact prin depăşirea stadiului în care ne temem de Mercur Retrograd. Unii fac asta scriind în jurnal, expunându-şi ideile şi ordonându-le, treptat, până când viziunea lor devine coerentă şi funcţională. Alţii o fac învăţând să se asculte când vorbesc, astfel încât să poată realiza inadvertenţele dintre ceea ce spun şi ceea ce gândesc, şi de aici învăţând să se exprime mereu cu toată sinceritatea. Este vorba de soluţii care ţin de atitudini mentale, de atenţia faţă de propriile procese intelectuale, într-adevăr lucruri care nu se învaţă în şcolile de azi, dar devin tot mai necesare.

Toţi oamenii gândesc, dar gândirea este un instrument pe care, deşi îl folosim şi-l preţuim de milenii, abia acum începem să învăţăm să-l folosim.

Niciun comentariu: