duminică, 19 decembrie 2010

Saturn - o planeta care poate aduce si razboi, si pace


De-a lungul secolelor astrologice, Saturn si-a cistigat un fel de reputatie ciudata ca putere satanica a lantului planetar si totusi cel mai putin neplacut este rolul sau de distribuitor de sarcini (unul diferit de cel de executor), conform unui vechi proverb care spune ca diavolul isi infaptuieste lucrarile cu ajutorul celor trindavi. Nicaieri nu este mai bine exemplificat acest lucru decit prin nenorocirile pe care le aduce aceasta planeta atunci cind tranziteaza un anumit spatiu. In drumul sau, Saturn se deplaseaza destul de lent pentru a-i permite oricarui astrolog sa verifice influenta pe care o exercita in timp ce traverseaza punctele sensibile din horoscopul fundamental. Iar in starile noastre sufletesti trecatoare de origine saturniana - pe drept cuvint numite asa -, nu de putine putine ori descopera ca tranzitarea acestei planete de catre Luna si Soare afecteaza planeta de baza.

Influenta nefasta a lui Saturn

Astrologii au descoperit ca influentele lui Saturn provoaca nenorociri de tot felul, care sint, in general, insotite de imbolnaviri, o stare de continua epuizare si de scadere a vitalitatii, ceea ce implica de foarte multe ori depresia si imposibilitatea revenirii din punct de vedere emotional. Dar astrologii nu au explicat destul de clar faptul ca aceste conditii fizice este posibil sa fie efectul haosului material care domina sub Saturn. Este unul din cercurile vicioase despre care se tot vorbeste: ghinionul care cauzeaza imbolnavirea, care duce la ineficienta si care se termina din nou cu ghinion - si tot asa, la infinit. Nu este nevoie de nici un fel de argumentatie pentru a cunoaste faptul ca trebuie sa ne ferim sa intram intr-un asemenea cerc vicios.

Cum rata crescuta a somajului din trecut, mai ales in timpul crizei economice si la inceputul secolului al XIX-lea, a dovedit faptul ca inactivitatea este in contradictie cu esenta unei fiinte umane normale. Astfel, razboaiele, fie ele militare sau economice, dovedesc ca, departe de a fi fundamental lenes, omul este inclinat sa munceasca din greu atunci cind are interesul sa o faca. Sub aspectele benefice ale lui Saturn (in rolul sau de indrumator), oamenii se descopera fata in fata cu o munca importanta pentru care oricum sint complet dotati. De aceea, nu vor avea de facut fata nici unei nenorociri anume. Oamenii sint capabili - si, mai mult, chiar isi doresc - sa accepte responsabilitatea, pe care planeta o transforma in foarte mari satisfactii.

Intelectul saturnian

Avind in vedere aceste lucruri, se poate spune ca Saturn, guvernatorul Capricornului si coguvernatorul Varsatorului, este prin excelenta planeta inginerilor. Dar, oricare ar fi drumul in viata al unei persoane, intelectul saturnian este evident prin ordinea, constiinciozitatea si capacitatea sa de a observa detaliile. Cea mai buna femeie casnica - una care isi conduce casa ca pe o afacere, cu o ritmicitate de ceasornic si cu o indeminare de maestru - este, in general, cea in horoscopul careia prezenta lui Saturn este dominatoare. Astfel de femei isi pun in practica ideile de maxima eficienta intr-un spectru larg de meserii, inclusiv in medicina, in sistemul educational, in avocatura si in afaceri pe cont propriu. O casnica excelenta stapineste arta razboiului (militar, legal sau colectiv) la fel cum o stapineste pe cea a intretinerii casei (acesta ar pute fi unul din motivele pentru care grecii o considerau pe Atena atit zeita a intelepciunii, cit si a razboiului). Femeia inteleapta din punct de vedere romantic, dimpotriva, este deseori o buna casnica sau o buna luptatoare, deoarece este reprezentanta influentei lunare care este o fiinta mai degraba fantezista, inventiva decit practica.

Cind trebuie sa depunem eforturi sustinute

De aceea, aspectele benefice ale lui Saturn fac in asa fel incit unii oameni sa aiba slujbe foarte bune si sa fie extrem de eficienti si rapizi in executarea sarcinilor ce le revin. Dar atunci cind influentele negative ale planetei isi fac aparitia, situatia nu se mai prezinta in acelasi fel. Persoana care capteaza aceste influente va munci, din greu si va avea un serviciu care nu ii va placea, probabil unul platit si prost (Saturn afectind planetele datatoare de viata). Aceasta perioada este cea in care seful direct va va cere sa lucrati peste program, iar daca veti fi platit totusi pentru aceste ore suplimentare probabil ca toti banii se vor duce pe medicamente, deoarece este foarte posibil sa aveti o cadere nervoasa cauzata de prea multa munca, prea putine ore de somn si mese luate pe fuga, ca sa nu mai mentionam faptul ca nervii vor fi intinsi la maximum din cauza presiunii exercitate de altii asupra voastra.

Conjunctia dintre Saturn si Marte are tendinta de a indemna la munca in exces, ca rezultat al efortului de a face cit mai multi bani sau de a avea cit mai mult prestigiu si influenta, si, de ce nu, amindoua. Motivatia este una egoista: omul munceste mai mult nu pentru ca ar vrea sa ajute compania sau comunitatea in care se gaseste, ci pentru ca vrea mai multi bani. Avind bani, ii cheltuieste pe o gama diversificata de produse si pentru a-si face un standard ridicat de viata, ceea ce are efecte asupra sanatatii sale. Sau, din punct de vedere social si economic, dorinta prea mare de inavutire poate duce la dezastru financiar sau decadere sociala.

Cele doua fete ale lui Saturn

Pentru astrologi, poate nu si pentru publicul larg, este evident faptul ca acelasi Saturn care face ca responsabilitatea sa se transforme intr-un succes deplin pentru o persoana poate aduce cu sine suprasolicitarea prin munca si imbolnavirea pentru o alta, conform aspectelor formate in conformitate cu horoscopul fundamental al fiecarei persoane in parte. De aceea nu este destul sa se ia in consideratie numai aspectele formate zilnic prin conjunctia dintre planete. Acestea indica numai conditiile generale care influenteaza omenirea ca intreg, nu si reactiile pe care le-ar putea avea fiecare individ in parte la aceste conditii. Pentru a afla reactiile individuale este necesar sa se calculeze aspectele date de planetele in conjunctie in relatie cu planetele din diagrama fundamentala. Astfel, din punct de vedere economic, o situatie care implica razboiul, care inseamna saracie si distrugere (de obicei atunci cind Saturn influenteaza negativ pe Uranus, Soarele, Luna sau viceversa), poate reprezenta in acelasi timp bunastare si putere pentru cei care sint influentati de conjunctia Saturn - Marte.

Astrologia poate spune si cind munca asidua este benefica, si cind este cel mai bine sa actionam cu grija si sa ne conservam energia pe cit de mult posibil. Prea multa munca la momentul nepotrivit si unde nu trebuie poate duce la o scadere a eficientei acesteia atunci cind timpul si locul sint cele potrivite pentru eforturi sustinute. Saturn este cel care poate regulariza programul de lucru si ne poate ajuta sa avem maximum de eficienta.

Adevarata pace o da tot Saturn

Pacea pe care astrologii ezoterici o cauta este de fapt pacea lui Saturn. Contrar parerii majoritatii oamenilor, exista in constiinta saturniana o fortareata de calm si liniste, care ar putea fi reprezentata plastic sub forma pamantului acoperit de zapada, de Craciun, la Polul Nord. Daca exista cineva care se teme sau este inspaimintat de Saturn si este tot timpul in imposibilitatea de a recunoaste natura sa esentiala, atunci ar trebui sa iasa mai intii atunci cind este furtuna de zapada, iar apoi cind aerul este curat precum cristalul si nu mai bate deloc vintul, sa lase linistea si albul sa il cuprinda. Abia atunci va cunoaste cu adevarat natura saturniana.

Lumea in timpul pacii saturniene

Astrologii spun ca in Epoca Varsatorului in lume se va instala o pace profunda, la fel ca linistea si albul imaculat care domnesc dupa furtuna de zapada. De asemenea, acestia arata si ca, atunci cind Soarele, in timpul echinoctiului de primavara, trece din Pesti prin Varsator si Capricorn, Pamintul va intra in era saturniana cu o durata de aproape 5.000 de ani. De la descoperirea planetei Uranus, aceasta este considerata drept coguvernator al Varsatorului, alaturi de Saturn. Dar Saturn este inca, pentru multi astrologi, puterea din spatele tronului.

Pentru mai mult de 5.000 de ani, pacea saturniana va fi piatra de temelie a celor mai stralucitoare civilizatii din toate timpurile pe planeta noastra. Astrologii sint de parere ca, din moment ce interiorul - sufletul - se reflecta intotdeauna in aspectul exterior, iar starea sufletului uman se exprima cel mai bine prin lucrurile pe care omul le realizeaza, aceasta pace va avea drept reprezentare exterioara o arhitectura care va transforma Pamintul intr-o lume angelica, unde chiar si cele mai simple locasuri vor fi lucruri pline de frumusete si de bucurie pentru totdeauna. Orasele vor fi construite astfel incit sa reziste peste timp, facute din piatra translucida si din sticla incasabila.

Niciun comentariu: