duminică, 26 decembrie 2010

Filme inspirate din fapte reale care s-au lansat în 2010 și au stârnit cele mai multe valuri

Ce au în comun Hilary Swank cu Freida Pinto şi Colin Firth cu Justin Timberlake? O ocazie de a merge cu fruntea sus şi cu zâmbetul pe buze la noaptea Oscarurilor ce va fi organizată în prima parte a anului viitor, după ce au jucat în filme bazate pe istorie şi pe biografiile unor oameni remarcabili. Dramele bazate pe fapte reale lansate în acest an dau destul de multe şanse pentru obţinerea râvnitelor nominalizări la Trofeele Oscar, decernate de Academia de Film. Dar chiar şi în lipsa strălucitoarelor statuete, cinefilii s-au ales cu o serie de filme care dezvăluie poveşti foarte interesante de viaţă.

“The King’s Speech”

Unul dintre cele mai răsărite candidate din cursa pentru nominalizările la Oscarurile decernate la început de 2011 e drama istorică despre bâlbâiala regelui britanic George al 6-lea. Colin Firth în rolul regelui cu probleme de vorbire şi Geoffrey Rush în rolul lui Lionel Logue, terapeutul care l-a facut pe rege sa-si descopere vocea si vointa, sunt cuplul de forţă aclamat deja intens de critici. Helena Bonham Carter în rolul reginei Elisabeta întâi face un rol mic, dar important, pentru care regizorul Tom Hooper a luat-o din timpul filmărilor la “Harry Potter and the Deathly Hallows”, unde Bonham Carter o joacă pe Belatrix. La Premiile pentru Film Britanic Independent, “The King’s Speech” a câştigat Trofeele pentru Cel Mai Bun Film, Cel Mai Bun Actor (Colin Firth), Cel Mai Bun Scenariu (David Seidler), Cea Mai Bună Actriţă în Rol Secundar (Helena Bonham Carter) şi Cel Mai Bun Actor în Rol Secundar (Geoffrey Rush). Filmul britanic a intrat în cinematografele din SUA din 2010, după ce a avut premiera mondială în septembrie la Festivalul Internaţional de la Telluride, SUA, şi a fost în programul Festivalurilor Internaţionale de la Toronto, Mill Valey şi Hamptons (ambele în SUA), Londra, Bahamas, Dubai şi la Festivalul American al Filmelor Independente.

The Kings' Speech

“The Fighter”

Christian Bale a luat deja două premii pentru Cel Mai Bun Actor în Rol Secundar cu interpretarea din noul film “The Fighter“, bazat pe viaţa unor boxeri profesionişti. Bale a luat premiu din partea Comitetului Naţional de Recenzii, SUA şi de la Asociaţia Criticilor de Film din zona Washington. Christian Bale, care a slăbit din nou pentru rol, deşi nu la fel de drastic şi dramatic ca pentru “The Machinist”, îl joacă pe Dicky Eklund, iar Mark Wahlberg e în rolul principal al boxerului Mickey Ward, de trei ori campion New England Golden Gloves. Dickey şi Mickey sunt doi fraţi vitregi, amândoi boxeri, cu o relaţie strânsă şi dificilă, în care sunt împletite faima, dependenţa de droguri, închisoarea şi revenirea în ring. Cei doi boxeri adevarati au fost implicati direct în realizarea filmului regizat de David O. Rusell. “The Fighter” e un alt film care are şanse să apară pe lista nominalizărilor la Oscaruri.

The Fighter

“The Social Network”

David Fincher, regizorul filmelor “Fight Club”, “Se7en”, “The Curious Case of Benjamin Button” şi “Zodiac”, a schimbat placa anul acesta cu “The Social Network“. Filmul despre naşterea reţelei de socializare on-line Facebook a devenit un succes în cinematografele unde a fost lansată, iar criticii de film se dau in vant dupa povestea bazata pe viata programatorului Mark Zuckerberg. Recent, “The Social Network” a fost desemnat drept cel mai bun film de asociaţiile criticilor de film din New York, Boston şi Los Angeles, iar la Premiile Richard Attenborough date de criticii din toată SUA, producţia a luat Trofeul Filmul Anului. Deşi programatorul devenit miliardar în dolari, Mark Zuckerberg, a spus adesea, dupa ce a vazut filmul ca, drama se bazează numai foarte vag pe viaţa sa şi conţine multă ficţiune, “The Social Network” îşi vede mai departe de drumul spre inima publicului şi spre trofee. Justin Timberlake, care are unul dintre cele mai importante roluri secundare, se pregateste deja pentru o nominalizare la Oscar cu rolul său.

The Social Network

“Miral”

Miral” e drama care recunoaşte din capul locului că e numai bazată pe realitate şi nu spune fidel povestea de viaţă a cuiva anume, însă transmite un adevăr istoric şi contemporan foarte important. Scriitoarea palestiniană Rula Jebreal a scris romanul auto-biografic care i-a dat fiori regizorului Julian Schnabel, cel care a emoţionat cinefilii cu drama biografică “Scafandrul şi fluturele”. Rula Jebreal a fost contactată de Schnabel şi cei doi au pus bazele proiectului de film “Miral”, o dramă centrată pe orfanii din Palestina. Miral, pentru care Schnabel a vrut-o neaparat pe Freida Pinto, e una dintre orfanele ce cresc în Palestina, în mijlocul conflictelor dintre arabi şi israelieni. Filmul spune povestea câtorva decenii de război dureros şi transmite un subtil, dar esential mesaj de pace. “Miral” a avut premiera mondială în septembrie la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia şi apoi a fost văzut la festivalurile de la Toronto, Doha Tribeca, Hamptons, Hamburg, Mill Valley, Londra şi Augsburg.

Miral

“Conviction”

Hilary Swank, dubla câştigătoare de Oscar cu “Boys Don’t Cry” şi “Million Dollar Baby” a fost profund impresionată de povestea lui Betty Anne Waters şi a fratelui ei, Kenny Waters. Betty Anne, cu care actriţa a legat o strânsă prietenie datorită filmului “Conviction“, a fost o soră extraordinară, care a mers până în pânzele albe pentru a-şi apăra fratele. Cu copii de crescut şi serviciu, Betty Anne s-a apucat să facă facultatea de drept pentru a-şi putea scoate fratele de la închisoare, după ce Kenny a fost condamnat pentru o crimă pe care nu a comis-o. Kenny (Sam Rockwell) a epuizat toate căile de acces la justiţie oferite cu ajutorul avocaţilor publici, aşa că sora sa e singura speranţă rămasă. Drama biografică regizată de Tony Goldwyn are accente de thriller şi a câştigat deja Trofeul pentru Cel Mai Bun Film şi Cel Mai Bun Actor (Sam Rockwell) la Festivalul de Film de la Boston şo Trofeul pentru Libertatea de Expresie din partea Comisiei Naţionale de Recenzii din SUA. Povestea adevărată spusă de Hilary Swank, producător al filmului, nu a rămas fără controversă, Swank fiind acuzata ca a jignit familia victimei crimei pentru care a fost acuzat Kenny.

Conviction

“Made in Dagenham”

Sally Hawkins luptă în prima linie împotriva discriminării sexuale anul acesta din dramedia “Made in Dagenham“, bazată pe evenimente istorice. Regizorul Nigel Cole a ecranizat povestea scrisă de William Ivory a grevei din 1968 de la compania engleză de maşini Ford, când muncitoarele au ieşit afară să protesteze împotriva tratamentului plin de discriminări la care au fost supuse de şefii lor, bărbaţi. Hawkins e în rolul Ritei O’Grady, o femeie obişnuită care a iscat lupta pentru salarii egale între femei şi bărbaţi, angajaţi pe posturi similare, şi a realizat ceva extraordinar. Sally Hawkins a fost nominalizată pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Filmului Britanic Independent (unde a câştigat Helena Bonham Carter) şi la Satellite Awards. Filmul nu e doar o poveste feministă spusă cu mult umor, ci o lecţie istorică şi de viaţă, venită de la vedeta din “An Education“.

Made in Dagenham

“Creation”

Paul Bettany şi Jennifer Connelly au jucat pe la sfârşitul anului 2008 în filmul britanic cu un buget de 10 milioane de lire “Creation“. Biografia celebrului Charles Darwin, cel căruia îi datorăm revelaţia teoriei evoluţiei speciilor, a fost cu greu inghitita in SUA. Relaţia dificilă dintre religie şi ştiinţă, evidenţiată foarte inteligent de relaţia cercetătorului Darwin cu evlavioasa sa soţie, şi-a găsit cu mari dificultăţi distribuitori în America, “Creation” fiind lansat în SUA abia din 22 ianurie 2010. Premiera filmului a fost în septembrie 2009 la Festivalul de Film de la Toronto. Filmul lui Jon Amiel a fost ocolit de premii şi trofee, dar e o poveste adevărată de viaţă, care merită atenţia cinefililor.

Creation

“Agora”

Drama istorică “[rxAgora]“, plasată în Egiptul condus de romani din secolul 4, după Cristos, s-a lansat în România la începutul acestui an, în 22 ianuarie. Deşi apărut internaţional dn 2009, anul acesta a venit momentul “Agorei” să câştige, când a luat şapte Premii Goya şi cinci nominalizări din partea Cercului Scriitorilor de Cinema din Spania. Hollywood-ul nu a băgat prea mult în seamă povestea de viaţă a lui Hypatia, spusă pentru prima dată. Rachel Weisz, în rolul Hypatiei, a fost o profesoară celebră de filosofie, matematică şi astronomie, care era atee şi a descoperit adevărul despre plasarea planetelor în Sistemul Solar. Toate calităţile ei sunt însă mari defecte în oraşul creştin Alexandria, condus de bărbaţi, care sunt refractari schimbărilor şi se opun ideilor tolerante ale lui Hypatia. Filmul regizat de Alejandro Amenabar s-a lansat în mai 2009 la Festivalul de Film de la Cannes şi apoi a fost vizionat la Festivalul de la Toronto, la Cel de la Sarlat, în Franţa şi apoi la Goteborg, în Suedia, dar şi la Festivalul European Panorama din Egipt.

Agora

“Secretariat”

Secretariat” e povestea adevărată de viaţă a casnicei neveste şi mame Penny Chenery care a ajuns să deţină un record ecvestru. Penny, interpretată de Diane Lane, acceptă să preia afacerile tatălui său bolnav, care se ocupa de o herghelie, deşi femeia nu are habar de cursele de cai. În ciuda tuturor obstacolelor, femeia reuşeşte, ajutată de Lucien Laurin (John Malkovich), un antrenor de cai veteran, să ţină frâiele afacerii într-o lume dominată de bărbaţi. Punctul culminant e când Penny Chenery e cea care câştigă de trei ori consecutiv, un record al ultimilor 25 de ani pentru cursele cu cai. Filmul american regizat de Randall Wallace s-a lansat în SUA din 10 octombrie şi până în 5 decembrie câştigase aproape 58 de milioane de dolari în Box Office şi a fost nominalizat la două trofee Satellite. “Secretariat”, producţie Disney, a fost ales să deschidă a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Abu Dhabi din Emiratele Arabe Unite, în 14 octombrie. Potrivit The Hollywood Repoter drama biografica se bazeaza pe succes datorita publicului crestin, care vor aprecia valorile morale transmise.

Secretariat

Niciun comentariu: