duminică, 14 noiembrie 2010

Privirea bionica a lui Superman devine posibila


Nu este vorba chiar despre un vizor cu raze X, insa o metoda de transmitere a imaginilor simple prin obiecte opace, folosind lumina obisnuita, a fost descoperita; iar fizicienii au folosit-o pentru a proiecta o imagine printr-un geam acoperit consistent cu vopsea.

Unele din lucrurile pe care le consideram opace sunt, de fapt, vag translucide, insemnand ca o oarecare cantitate de lumina reuseste sa le traverseze. Totusi, aceasta este atat de difuza la trecerea printre atomii materialului, incat fizicienii nu au sesizat intrebuintarea practica in a vedea ce se afla pe partea cealalta a unui astfel de obiect.

Cu toate acestea, un experiment din 2007 in cadrul caruia s-a reusit focusarea luminii prin coji de ou si printr-un dinte uman, a demonstrat ca lucrurile ar putea sta un pic diferit. Acum, primele imagini simple au fost transmise printr-un obiect opac si reconstruite pe cealalta parte a sa, de catre cercetatorul Sylvain Gigan si colegii sai de la Scoala Superioara de Fizica si Chimie din Paris.


Prin inversarea procesului de difuzie a luminii, echipa a fost capabila sa reconstruiasca o imagine din lumina care a trecut prin stratul opac de vopsea. Lumina difuza este complexa, dar si predictibila: aceeasi unda de lumina va fi intotdeauna difuzata in acelasi mod.


Modul in care un anumit obiect difuzeaza lumina este cunoscut ca matrice transmisionala. Daca o imagine simpla este proiectata pe vopsea, o persoana care va privi din spate geamul vopsit va vedea numai o stralucire uniforma. Dar echipa s-a folosit de cunoasterea matricei de transmisie pentru a decoda urma vaga si difuza care a ajuns la camera digitala si a reconstruit imaginea. "Odata ce matricea este cunoscuta, reconstruirea imaginii merge foarte rapid, aproape ca focusarea efectuata de un aparat foto", a declarat Gigan.


Desi in prezent tehnica este restrictionata la imagini simple, de numai 256 pixeli, cercetatorul este de parere ca si alte grupuri, din toata lumea, vor fi acum inspirate sa trimita imagini mai mari si mai complexe prin obiectele opace.

Niciun comentariu: