duminică, 25 iulie 2010

Cele mai bune filme cu si despre fotbal

Goal! The Dream Begins

Regizat de Danny Cannon, cu Kuno Becker in rolul unui tanar care viseaza la grandoarea vietii de fotbalist profesionist, Goal! e mai mult decat un film pur si simplu despre fotbal. E in primul rand despre vis, sansa, si sacrificiu. E in al doilea rand o dramatizare mai mult sau mai putin fictionala a traiectoriei multor adolescenti care trec de la vis la realitate, de la viata sordida intru saracie la celebritate pe plan mondial.

Goal_The_Dream_Begins

Goal! 2: Living the Dream

Regizat de Jaume Collet-Sera, acest seqeul continua povestea lui Munez caruia, dupa o substantiala perioada de formare si ucenicie la New Castle United, i se ofera un contract la Real Madrid. Poate in mai mica masura decat originalul din 2005, filmul lui Collet-Sera incearca o analiza implicata si subiectiva a tribulatiilor prin care trece un jucator ajuns la una dintre cele mai puternice echipe de fotbal din lume.

goal-ii-living-the-dream

Bend It Like Beckham

Intocmai ca in cazul titlurilor din seria Goal!, filmul lui Gurinder Chadha se foloseste de realitatea complexa si multiforma a fotbalului profesionist pentru a construi contextul intre limitele caruia exploreaza adevaratul subiect, si anume visul devenit obsesie devenit suficient de important pentru a risca totul in incercarea de a-i urma exigentele. Din distributia peliculei fac parte Parminder Nagra, in rolul fetei care ignora interdictiile familiale si fuge in Germania cu o echipa de fotbal profesionsis, Keira Knightley, si Jonathan Rhys Meyers.

bend_it_like_beckham

Green Street Hooligans

Exista mai intai jucatorii, echipa de fotbal, clubul, managerii, sponsorii, competitia, remuneratiile, publicitatea si tot ceea ce tine de un sport de larga circulatie internationala. Exista insa si microbistii, oamenii fara de care sportul n-ar mai exista in forma in care exista azi, oamenii cu pasiunea lor, cu obsesia lor, si chiar cu monomania lor criminala. Filmul lui Lexi Alexander e, in linii mari, despre un student de Harvard (Elijah Wood) care, dupa ce e exmatriculat pe nedrept, ajunge in Londra unde e introdus pe nesimtite in violenta lume a suporterilor. Daca fotbalul exercita asupra lor in mod autentic o asemenea fascinatie criminala, sau e folosit pur si simplu ca pretext pentru defulari violente, ramane la latitudinea spectatorului sa decida.

green-street-hooligans

Mean Machine

Tot sub incidenta violentei, insa dintr-o cu totul alta perspectiva, cade si filmului lui Barry Skolnick. Vinnie Jones interpreteaza rolul lui Danny “Mean Machine” Meehan, un fost capitan al nationalei de fotbal britanice care, dupa ce ajunge in puscarie si-si da seama ca detinutii sunt abuzati in mod constant de gardieni, intelege sa se razbune castigand in postura de capitan de echipa meciul dintre puscariasi si autoritati. E, in spatele patinei de duritate, un film despre spiritul de echipa, despre coeziune sociala, si despre calitatea pacificatoare a fotbalului.

mean_machine

Kicking and Screaming

Will Ferrell si Robert Duvall joaca in acest film despre un individ in mod continuu “umilit” de spectrul competitiv al tatalui sau, despre o echipa de fotbal formata din juniorii locali, despre incercarea individului cu pricina de a-si depasi figura paterna devenind el insusi antrenor (cu zero experienta), despre evidentele victorii si despre constientizarea ca exigentele paterne nu sunt tocmai atat de absurde si reprobabile pe cat par el initial. Din pacate filmul e mai simplu decat pare, e, sa nu uita, realizat pentru toata familia si, nu in ultimul rand, pentru toata familia…americana.

kicking_and_screaming_wallpaper

Gracie

Daca vreti un film care spune raspicat ca fotbalul (si sportul in general) e capabil sa anuleze conflictele, animozitatile, si sa apropie oameni altminteri straini sau chiar dusmani de moarte, iata filmul perfect. Gracie Bowen e o adolescenta pentru care fotbalul e totul. Din pacate nimeni n-o crede in stare sa joace in circuitul profesionist, si asta in primul rand pentru ca nimeni nu e de acord ca si femeile pot practica acest sport la acelasi nivel de excelenta ca barbatii. Filmul lui Davis Guggenheim e despre tenacitate, sacrificiu, si rezistanta la adversitatile de ordin social si familial.

gracie

Victory

Filmul lui John Huston vorbeste despre fotbal doar in masura in care vorbeste despre evadare. Nu vorbeste despre fotbal de dragul fotbalului, si nici nu pune in scena diversele fatete ale jocului pentru a-i scoate in valoare meritele. In linii foarte mari, ofiterii nazisti pregatesc un eveniment propagandistic in centrul caruia e meciul dintre echipa nationala a Germania si o echipa formata din prizonierii de razboi. In timp de pregatirile de deruleaza conform planurilor, Rezistenta Franceza si ofiterii britanici concep un plan de extragere a jucatorilor de pe teritoriul inamic.

victory

Shaolin Soccer

Ultimul film din lista e si cel mai traznit din lista. Dupa cum o spune si titlul fara subtilitaturi, filmul lui Stephe Chow e despre fotbalul jucat in stil kung-fu, sau despre kung-fu-ul adaptat fotbalului, sau despre cum poti juca fotbal in cel mai spectaculos si improbabil mod posibil. Ceea ce conteaza in acest film parodic e tocmai aberatiile tehnico-absurdiste la care se ajunge in incercarea de a combina loviturile acrobatic-mortale cu mingea care, cel putin din cate stim noi, n-a ucis inca pe nimeni.

shaolin-soccer

Niciun comentariu: