sâmbătă, 15 mai 2010

Secretul pentru a fi fericit

Acum mulţi ani, a trăit în India un înţelept care se spune că păzea într-un cufăr încîntător un mare secret care l-a făcut să fie învingător în toate aspectele vieţii sale şi care, pentru aceasta, se considera cel mai fericit om din lume.

Mulţi regi invidioşi i-au oferit putere şi bani şi au încercat să-l jefuiască pentru a-i lua cufărul, dar totul a fost în zadar.

Şi cu cît încercau mai mult, cu atît erau mai nefericiţi, pentru că învidia nu le dădea pace. Aşa au trecut anii şi înţeleptul era în fiecare zi mai fericit.

Într-o zi a venit la el un copil şi i-a spus:

- Domnule, la fel ca şi tine, vreau şi eu să fiu foarte fericit. De ce nu mă înveţi şi pe mine ce trebuie să fac pentru a reuşi?

Înţeleptul, văzînd simplitatea şi puritatea copilului, i-a zis:

- Pe tine te voi învăţa secretul pentru a fi fericit. Vino cu mine şi fii foarte atent.

În realitate sînt două cufere în care păstrez secretul pentru a fi fericit şi acestea sunt mintea mea şi inima mea şi marele secret nu este altceva decat o serie de paşi pe care trebuie să-i faci de-a lungul vieţii.

Primul pas

Este să ştii că Dumnezeu există în toate lucrurile din viaţă şi, pentru aceasta, trebuie să-l iubeşti şi să-i fii recunoscător pentru toate lucrurile pe care le ai şi pentru toate lucrurile care ţi se întîmplă.

Al doilea pas

Este să te iubeşti pe tine însuţi şi în fiecare zi, cand te trezeşti şi înainte să adormi, trebuie să spui:

Sînt important,

am valoare,

sunt în stare,

sunt inteligent,

sunt iubitor,

aştept mult de la mine,

nu există obstacol pe care să nu-l pot învinge.

Acest pas se cheamă autostimă ridicată.

Al treilea pas

Este să pui în practică tot ceea ce spui că eşti şi, dacă tu gîndeşti că eşti inteligent, acţionează inteligent; dacă tu gîndeşti că eşti în stare, fă ceea ce îţi propui; dacă tu gîndeşti că eşti iubitor, exprimă-ţi iubirea; dacă gandeşti că nu există obstacol pe care să nu-l poţi învinge, atunci propune-ţi scopuri în viaţă şi luptă pentru ele pînă cînd le vei obţine.

Acest pas se cheamă motivare.

Al patrulea pas

Este să nu invidiezi pe nimeni pentru ceea ce are sau pentru ceea ce este; ei vor obţine partea lor, tu o vei dobîndi pe a ta.

Al cincilea pas

Este să nu păstrezi în inima ta ranchiună împotriva nimănui; acest sentiment nu te va lăsa să fii fericit; trebuie să-l laşi pe Dumnezeu să facă dreptate şi tu… iartă şi uită!

Al şaselea pas

Este să nu iei lucrurile care nu-ţi aparţin, aminteşte-ţi că, potrivit legilor nescrise ale naturii, mîine vei pierde ceva de mai mare valoare.

Al şaptelea pas

Este că nu trebuie să faci pe nimeni să sufere; toate fiinţele pămîntului au dreptul să fie respectate şi iubite.

Şi ultimul pas:

Trezeşte-te întotdeauna cu un surîs pe buze şi observă împrejurul tău, căutand să descoperi în fiecare lucru partea lui bună şi frumoasă; ajută-i pe cei care au nevoie, fără să te gîndeşti că nu vei primi nimic în schimb; cînd priveşti pe cineva, descoperă-i calităţile sale.



Niciun comentariu: