duminică, 16 mai 2010

Plansul - sfatul psihologului



Te plangi mereu prietenilor pentru diferite nerealizari din viata ta, pari nemultumit de viata ta, de esecuri, reusitele par nesatisfacatoare. Cand te intalnesti cu parintii, vecinii sau prietenii le spui ca la serviciu esti nemultumit, ca partenera te face sa te simti nesigur sau nefericit, ca viata sexuala este nemultumitoare, ca parintii se comporta nedrept cu tine ca si sefii de altfel, etc. Ce o fi acest plans mereu prezent in viata ta?

Poate ar fi vorba despre o stare de depresie in care sa spui ca esti nemultumit sau o stare de prizonierat in care ceea ce este liber sa mearga in afara este prins intr-o lume proprie. Dorinta ta de cineva se poate incurca in ceea ce esti, in ceea ce simti si sa nu lase ca lucrurile sa functioneze ca atare. Dar dincolo de aceste fundaluri posibile poate ca este mai curand vorba despre:

Plansul ca forma de evitare a furiei – starea generala este de nemultumire fata de celalalt sau ceilalti. Plansul devine atunci o forma de intoarcere spre propria persoana si de inversare a sensului – in locul criticii furioase este una care scuza, care motiveaza dar care ramane o critica permanenta si prudenta.
-Plansul ca manifestare narcisica – astfel reusesti sa te vezi pe tine si doar pe tine in lume. Ceilalti sunt negati pentru ca intra in acest plans ca o forma de manifestare a lumii tale proprii si nu ca fiinte reale care au sentimente, trairi, dorinte, etc.
-Plansul ca modalitate de dependenta – in acest fel reusesti sa ceri atentia, iubirea, protectia celuilalt. Plansul devine o cerere prin care te raportezi la ceilalti intr-un mod de inferioritate cerand protectia tatalui si iubirea mamei.
-Plansul ca rezistenta – daca nu te-ai plange probabil ca ai vorbi despre altceva, ai viza alte lucruri pe care le simti mai dificile. Este mai usor sa spui ca un lucru este greu decat sa spui dificultatea cu care te confrunti si care este caracteristica realitatii

Daca te plangi de partener sau de viata sexuala pe care o aveti impreuna atunci probabil ca este vorba despre:

-furia pe care o simti fata de el si dintr-un motiv necunoscut incerci sa o eviti,
-resimti o neglijenta pe care el o manifesta si atentia lui pare sub asteptarile tale reale sau imaginare
-ii ceri sa aiba grija de tine, sa te protejeze
-eviti actul sexual pe care il consideri dificil
-forma de a spune ca nu ai chef sa faci dragoste cu el / ea.

Niciun comentariu: