duminică, 9 mai 2010

A-HA

Pal Waaktaar şi Magne Furuholmen, fosti componenti ai trupei Bridges au format la inceputul anilor 80’ grupul A-HA.

Morten Harket s-a alăturat duo-lui, şi la sfârşitul anului 1983 ei au atins o parte din obiectivul lor, prin semnarea unui contract cu casa de inregistrari WEA.
“Take on Me” a deveni un hit in Marea Britanie, si in noiembrie 1985 s-a clasat pe pozitia 2 in top.Single-ul a fost mult mai bine primit în SUA datorita nivelul de expunere al ameţitorului video pe MTV, care imbina animaţia cu viaţa reală de acţiune.
Urmatorul lor single a fost “The Sun Always Shine on TV” si a devenit numarul unu la inceputul anului 1986 in Marea Britanie.
Albumul Hunting High and Low de pe care este extras single-ul intra in Top Ten.
In octombrie 1986 lanseaza Scoundrel Days , un material discografic matur,mai concentrat pe idea de trupa,cu pasaje lungi de batai de tobe in melodia “The Swing of Things” si cu principalul single de pe album”I’ve Been Losing You “-ce a fost un şoc pentru critici la acea vreme.

In 1988 lanseaza al trei-lea album al trupei Stay on This Roads. Considerat a fi un album lipsit de culoare, el a avut totusi cateva versuri interesante în “Blood That Moves The Body” ce evidentiau intensa afectiune a japonezilor pentru un icon popular gen Kamikaze.
In anul 1990, componentii grupului A-HA, au fost apreciati si laudati de The Everly Brothers pentru melodia “Crying in the Rain” de pe al patrulea album, East from the Sun,Vest of the Moon, care o mare perioada de timp a fost ignorat în Marea Britanie din cauza unei schimbari de interese faţă de muzica dance şi scena muzicala din Manchester.
Ca urmare a nefericitei lipse de succes cu albumul Memorial Beach lansat în 1993, Furuholmen s-a retras în lumea artei în timp ce Waaktaar a lansat albumul Mary is Coming cu noua sa trupa Savoy.
Dupa sapte ani de la lansarea albumului Memorial Beach, A-HA a revenit în vara anului 2000 cu albumul Minor Earth Major Sky.
Albumul Lifelines din 2002 s-a vandut bine în Europa şi a fost urmat de un turneu de lungă durată,ce a folosit ca documentar pentru albumul live “How Can I Sleep Wit Your Voice In My Head, care a fost lansat in 2003.
Un an mai târziu trupa a sărbătorit 20 de ani de activitate muzicala prin lansarea compilatiei Singles 1984-2004, o colectie ce ii claseaza din nou in topul UK Top 20 Albums.
În luna iulie a anului 2005 trupa a concertat in Berlin, ca parte din marele eveniment mondial Live8.
În luna noiembrie au lansat noul album Analogue. In Marea Britanie, primul single lansat de pe album a fost Analogue (All I Want), si al doilea single Cosy Prisons este lansat pe 17 aplrilie 2006. Aceasta a fost susţinut de un turneu mondial, care a inclus Rusia şi un festival din Chile.

Niciun comentariu: