luni, 24 mai 2010

Dovleacul – aliment si medicament

Se crede ca dovleacul este orginar din America, semintele acestei plante descoperite in Mexic au fost datate inainte de anul 5500 i.Hr. Dovleacul este cultivat de multa vreme si în India, precum si în majoritatea tarilor calde. Studii medicale recente au dovedit ca uleiul de seminte de dovleac aduce importante beneficii sanatatii umane.

Uleiul de seminte de dovleac

Uleiul de seminte de dovleac este foarte cunoscut de ani de zile in rindul populatiei europene. Acum acest ulei cistiga o tot mai buna reputatie si in rindul bucatarilor din intreaga lume deoarece este foarte hranitor si confera un gust special mincarurilor.

Semintele de dovleac contin numeroase vitamine: A, B1, B2, B6, C, D, E si K, la fel de bine ca si multe alte minerale cum sint calciul si magneziul. Uleiul obtinut din astfel de seminte contine peste 60 la suta acizi grasi nesaturati si este foarte bogat in proteine vegetale.

Studii medicale recente au dovedit ca uleiul de seminte de dovleac aduce importante beneficii sanatatii umane.

Cele mai importante se refera la normalizarea nivelului colesterolului si la rolul pe care acesta il joaca in prevenirea si tratamentul problemelor care apar la nivelul vezicii urinare si prostatei.

Prepararea uleiului de seminte de dovleac

Pentru fabricarea uleiului de seminte de dovleac trebuie selectionati cu grija numai bostanii copti si apoi culese cu grija semintele sanatoase. Pentru producerea unui litru de ulei sint necesare aproximativ 2,5 kg de seminte de dovleac. Odata alese din dovleac ele trebuie spalate si uscate. Semintele uscate sint introduse intr-un cuptor incins pentru citeva minute si apoi presate. Produsul obtinut astfel are o culoare verde inchis spre negru. Acest ulei trebuie apoi pus spre pastrare in sticle.

Utilizari in bucatarie datorita aromei deosebite si continutului nutritiv

Dovleacul este o sursa nutritiva importanta deoarece contine mai bine de 100 de componente cu efecte benefice asupra sanatatii, prezentind inclusiv o mare concentratie de vitamina A, C si beta-caroten.

Uleiul de seminte de dovleac are un miros deosebit si este putin picant. Datorita acestei arome deosebite, pe care nu toata lumea o tolereaza, este bine sa-l testati in prima faza, inainte de a-l consuma.

Uleiul de seminte de dovleac se poate folosi in prepararea salatelor in combinatie cu otetul de mere si sare sau la gatit ca ingredient la sosuri ori la pregatirea cirnatilor.

Acest ulei special este utilizat datorita continutului mare in proteine, zinc si grasimi nesaturate.

Sa nu uitam ca dovleacul este un excelent aliment atit pentru oameni, cit si pentru animale. Din el se pot prepara supe, placinte si tarte si o serie de mincaruri de sezon.

Utilizari in industria cosmetica

Este indicata utilizarea lui ca ulei de masaj datorita proprietatilor lui curative in problemele ce apar la nivelul pielii, cum ar fi ranile sau ulceratiile. De aceea este utilizat pe scara larga in industria cosmetica pentru realizarea produselor ce vizeaza ingrijirea pielii.

Bunicile noastre pisau seminte de dovleac si le amestecau cu unt obtinind o pasta pe care o aplicau seara pe fata pentru ca pielea lor sa devina mai catifelata si pentru indepartarea pistruilor.

Excelent remediu contra viermilor intestinali

Datorita anumitor constituenti ce se gasesc in uleiul semintelor de dovleac, acesta are un important rol in tratamentul antiparazitar. S-a dovedit ca tratamentul cu seminte de dovleac are un efect extrem de eficient in cazurile de infectii cu paraziti intestinali.

Si la noi, cei care traiesc in mediul rural cunosc de mult eficacitatea semintelor de bostan în combaterea viermilor intestinali, inclusiv a teniei si a giardiei ce apar mai ales la copii.

Reteta pentru combaterea limbricilor si a teniei

Inainte cu o zi de începerea tratamentului, care dureaza trei zile, este bine sa se consume doar produse lactate.

Amestecati 30-40 grame (2 lingurite) de seminte curatate de coaja si rase, cu aceeasi cantitate de miere, obtinînd o pasta. Mîncati aceasta pasta dimineata, pe stomacul gol, în interval de 20-30 de minute, de 3 ori. A treia zi, la 3-4 ore dupa ultima repriza, beti un ceai de crusin obtinut prin fierberea timp de 5 minute a 10 grame de coji intr-o cana de apa sau luati o lingurita de ulei de ricin.

Rezultate pozitive in afectiunile renale

S-a constatat, de asemenea, ca utilizarea semintelor de dovleac creste procentul de vindecare in rindul pacientilor cu pietre la rinichi. In aceste seminte exista anumiti constituenti care actioneaza atit prin reducerea nivelului substantelor care conduc la formarea pietrelor, cit si prin cresterea nivelului celor care inhiba formarea acestora.

Poate fi folosit, de asemenea, pentru tratarea infectiilor ce apar pe traiectul urinar. In acest caz beti în fiecare dimineata o infuzie usoara de seminte decorticate si zdrobite.

Semintele contin, de asemenea, aminoacizi cu efecte diuretice, previne problemele care apar la nivelul rinichilor, are un rol important in controlul incontinentei urinare si este folosit in tratamentele de detoxifiere.

Alte boli tratate cu ajutorul bostanului

Unele studii au identificat potentialul ridicat al uleiului de seminte de doveleac in tratarea artritei. Administrarea acestui ulei in restabilirea parametrilor afectati de artrita, in special in faza cronica, s-a dovedit a fi un succes.

Cele mai importante se refera la normalizarea nivelului colesterolului si la rolul pe care acesta il joaca in prevenirea si tratamentul problemelor care apar la nivelul vezicii urinare si prostatei.

Retete din popor pentru pentru diverse afectiuni

- Semintele de dovleac zdrobite si amestecate cu miere au un efect purgativ usor foarte bun in curele de dezintoxicare.

- Fiind bogate în vitamina A acestea sînt de asemenea cunoscute pentru puterea lor calmanta si antiafrodisiaca.

- In cazul arsurilor usoare, inflamatiilor si abceselor faceti o cataplasma din miez de dovleac crud si aplicati-o rece pe locul bolnav. Efectele nu se vor lasa asteptate.

- Pentru cei care sufera de constipatie este bine ca în fiecare dimineata sa consume pe stomacul gol un pahar de suc de dovleac.

- Diabetul poate fi tratat daca veti bea, de doua ori pe zi, dimineata pe stomacul gol si seara inainte de culcare, cite o ceasca de ceai obtinut din fierberea, intr-o jumatate de litru de apa, la foc mic, a 30 de grame de seminte de dovleac curatate de coaja si taiate fin.

- In cazuri de insomnie fierbeti într-o ceasca mica de lapte o priza de seminte de dovleac decorticate si zdrobite. Emulsia, pe care trebuie s-o beti înainte de culcare (cîte o ceasca de cafea), are proprietati calmante, care va vor ajuta sa dormiti.

- Atunci cind va doare capul puneti-va pe frunte o cataplasma (compresa) cu miez de dovleac.

Un comentariu:

Monturi Crap spunea...

Am notat. Ma apuc chiar acum de adunat ingredientele. Revin sa spun rezultatul, peste cateva zile.