luni, 24 mai 2010

Cum mă îmbrac la o nuntă?

ntrebarea asta mi-am pus-o acum câteva zile când am primit invitața la prima nuntă din acest an. Începe sezonul nunților și trebuie să fim pregătiți, să arătăm excelent la acest eveniment formal.

Am pregătit pentru tine un mic ghid ce îți spune scurt și la obiect cum te-ai putea îmbrăca atunci când ești invitat la un asemenea eveniment formal. Acest articol nu se adresează mirilor, însă, ci nuntașilor. Deci dacă știi că ai de mers la (ce puțin o) nuntă anul acesta… citește în continuare.

Ce să port, efectiv?

Regulă de aur: dacă vrei să fii cu stil, trebuie să mergi la nuntă în costum. Costumul arată mirilor faptul că TU consideri evenimentul lor ca fiind unul destul de important încât să te îmbraci formal.

Dacă, totuși, ai o combinație interesantă de pantaloni de stofă și sacou, poți merge și așa (deși costumul va fi întotdeauna prima opțiune în materie de nunți). Ai grijă însă la asortarea pantalonilor cu sacoul, în acest caz. Dacă sunt de nuanțe prea apropiate, lumea ar putea crede că ai avut o tentativă eșuată de a părea că ești la costum.

Materialul

Înainte să iei costumul, trebuie să-ți pui întrebarea: e o nuntă de toamnă sau de iarnă? Iarna (deși nu se prea fac nunți) ai neapărată nevoie de un costum de lână. Dacă e vorba de celelalte anotimpuri, ideal este un costum din bumbac.

Culoarea

În primul rând, evită costumele negre - mergi la nuntă nu la înmormântare. În funcție de cât de tare vrei să te diferențiezi de cei din jur, poți alege culori care să te scoată mai mult sau mai puțin în evidență.

Poți merge pe ceva mai conservator, cum ar fi un gri închis sau un albastru închis, sau pe ceva mai interesant cum ar fi un gri deschis, albastru deschis sau maro. Dacă ai deja un costum într-o culoare mai monotonă și vrei, totuși, să ieși în evidență, nu e nici o problemă! Te voi învăța imediat cum să-ți alegi cămașa și accesoriile pentru o ținută de invidiat.

Ce mai interesantă culoare pentru un costum este albul însă nu e pentru toată lumea. Purtând costum alb s-ar putea să ieși în evidență chair decât mireasa iar asta s-ar putea să supere unii oameni. Costumul alb trebuie purtat (nu doar la nunți ci în orice altă ocazie) cu foarte multă grijă.

Cămașa
Ți-ai ales costumul? Bun. E momentul să vedem ce cămașă se asortează cu el. Defapt, combinațiile sunt enorm de multe, drept pentru care voi aminti aici doar câteva după care să te ghidezi.

Cămașa trebuie să contrasteze cu costumul. Dacă ai un costum într-o nuanță închisă, alege o cămașă într-o nuanță deschisă și invers. Ai grijă: culorile cămășii și ale costumului nu trebuie să fie analoage în paleta de culori (am scris în carte mai multe despre asta).

Dacă vrei ceva mai interesant, poți alege o cămașă cu dungi verticale. Am și eu una luată recent și îmi stă foarte bine, o port chiar și la blugi și sacou sport.

Un sfat pe care l-am spus și când am vorbit despre costume: evită cu orice preț cămășile negre. Nunta e un eveniment în care negrul ar trebui purtat la minim.

Să vedem câteva exemple concrete:

  1. la un costum bleumarin merge excelent o cămașă albă
  2. la un costum maro merge perfect o cămașă albastră (maronul se asortează foarte tare cu albastru)
  3. la un costum gri poți merge pe o cămașă mov, albă sau roz

E preferabil ca la nuntă să porți doar cămăși cu mânecă lungă. Știu că, pe perioada verii, temperatirule pot crește extrem de mult. În acest caz, renunță la sacou și cravată. Nu renunța la cămașa cu mâneci lungi în favoarea uneia cu mâneci scurte.

Motivul? Cămășile cu mânecă scurtă NU sunt considerate formale. De aceea, nici nu se poartă decât cu cravate slim, în situații casual. Nunta este un eveniment formal, unde trebuie să ne îmbrăcăm formal.

Cravata
Cravata trebuie și ea să se asorteze cu cămașa și sacoul, nu poate fi lăsată la întâmplare. Dacă nu vrei să dai banii pe un costum nou dar vrei ceva nou în ținută, o cravată nouă e ceea ce ai nevoie.

secret-de-stilSecretul asortării cravatei cu ținuta este să scoată în evidență în mod subtil culoarea de pe cămașă. Iată un exemplu mai jos, unde albastrul cămășii apare și în cravată:

costum maro

Pantofii

În funcție de culoarea costumului, pantofii pot fi negri sau maro. Cei maro merg doar la costume maronii sau cafenii și trebuie să fie mai închiși la culoare decât acestea. Combinații gen costum maro închis / pantofi maro deschis sau costum gri închis/pantofi gri deschis NU MERG.

Alte accesorii

Dacă ai deja costumul, cămașa și cravata dar te întrebi ce mai poți face, răspunsul meu e să te gândești la o batistă de buzunar. Batista de buzunar, în caz că nu știai, vine pusă în buzunarul de la piept și trebuie să se asorteze cu cravata.

Atenție! E o greșeală de stil ca cravata și batista să fie de exact aceeași culoare și model. Trebuie să existe niște diferențe. Știu că sunt seturi de batiste și cravate ce arată exact la fel dar nu ți le recomand.

Un alt accesoriu interesant e reprezentat de butoni. Problema la butoni e că ai nevoie de o cămașă specială pentru ei (pentru că aceștia vin în loc de nasturi). Dar dacă îi porți, cu siguranță vor porni niște conversații interesante cu cei din jur.

OK, gata.
A fost un articol mai lung dar am acoperit, în mare, totul. Te las cu câteva ținute ce ar merge bine la nuntă, ca să ai niște puncte de plecare.

costume de nunta

sursa: http://www.fiicustil.ro/blog/

Niciun comentariu: