sâmbătă, 1 mai 2010

Biografii: Elton John


Reginald Kenneth Dwight, cunoscut sub pseudonimul Elton John, (n. 25 martie, 1947, Pinner, suburbie a Londrei) este cantaret,compositor si muzician din Anglia.

In 1956, Reggie l-a descoperit pe Elvis Presley. In curand, mama sa i-a cumparat seturi de discuri cu acesta. La vremea cand a inceput sa invete la Academia Regala de Muzica, la varsta de 11 ani, Reggie era deja maestru in muzica Rock and Roll.

Student la Academie timp de cinci ani, Reggie petrecea timpul liber livrand ziare si o slujba la o vinarie sambata, dupa ore. Colectia de discuri a lui Reggie a crescut rapid. A castigat o mica reputatie cantand la pian piese ale lui Jerry Lee Lewis si chiar in interpretare vocala.
Elev al Academiei De Muzica Regale , Reginald Kenneth Dwight, paraseste scoala si se avinta in indistria muzicala.

In anul 1960 , impreuna cu prietenii sai , Elton John a format o trupa , The Corvettes, care ceva mai tarziu s-a transformat in Bluesology, un grup mult mai serios care canta in anii ‘60 alaturi de multi interpreti , inclusive Billy Stewart , Inkspots , The Drifters , Patti La Belle sau Blue Belles. Elton canta pe atunci la clape si a compus doua piese : “Come Back Baby” si “Mr.Frantic” , piese la care era si solist vocal.

Dupa ce i-a fost refuzat un loc de munca la Liberty Records , Elton John s-a imprietenit cu textierul Bernie Taupin cu care s-a mutat impreuna intr-un mic apartament in Northwood Hills. In anul 1967 Elton a parasit grupul Bluesology si a facut echipa cu Bernie. Atunci artistul si-a luat numele de Elton John , dupa prietenul sau Elton Dean si dupa Long John Baldry, cei doi colegi de trupa.
Tarziu in viata , John a adaugat numele de Hercules la mijloc.

Primul album lansat impreuna de Elton si Bernie , a aprut in 1970 si se numeste ‘ Empty Sky ‘, iar primul lor success ,’ Your Song ‘ a aparut pe cel de-al doilea album intitulat ‘ Elton John ‘.Primul lui concert American a avut loc la 25 august 1970 in West Hollywood iar cel de-al doliea la 21 noiembrie 1975 , atunci cand a fost recompensat cu o stea ce-I poarta numele pe Bulevardul Celebritatilor din Hollywood.
Urmatorul album nu intarzie sa apara . In anul 1971 , ‘ Tumbleweed Connection ‘ a fost deasemenea un mare hit care ajungea in Top 10 . Prolificul cuplu a lansat mai multe albume intre 1971 si 1972 culminand in 1972 cu ‘ Honky Chateau ‘, primul album al lui Elton care a ajuns No.1. Marele lui single ‘ Rocket Man ‘ a inaugurat o serie de hituri care au insemnat 16 prezente in Top 20 intre sfarsitul anului 1972 si jumatatea anului 1976 , perioada in care a lansat chiar si 3 albume pe an. Piese precum ‘ The Bitch Is Back ‘,’ Saturday Night’s Alright for Fighting ‘,’ Bernie & The Jets ‘,’ Yellow Brick Road ‘,’ Don’t Let The Sun Go Down On Me ‘,’ Someone Saved My Life Tonight ‘ si ‘ Crocodile Rock ‘ , au devenit clasice in istoria pop-ului si l-au tansformat pe Elton John intr-un mare artist.
La jumatatea anilor ‘70 , Elton John era deja o vedeta de talie mondiala. Ascensiunea lui insa , era departe de a se fi incheiat. In anul 1975 albumul ‘ Captain Fantastic ‘ intra direct pe primul loc in clasamentele de specialitate. In 1977 ,Elton anunta ca nu va mai canta niciodata “live” si ca isi va limita aparitiile discografice.De asemenea , cuplul Elton John - Bernie Taupin , incheie colaborarea.
Aceasta situatie nu a durat foarte mult , si Elton John incepe un turneu in anul 1979.Turneul trece prin Rusia printe alte opriri , Elton devenind cu aceasta ocazie primul artist occidental care a concertat in URSS.Un an mai tarziu , in 1980 reincepe colaborarea cu Taupin si lanseaza albumul “21 At 33″ care include hitul de Top 10 ‘ Litlle Jeanie ‘.Acesta este momentul in care artistul schimba casa de discuri , trecand de la MCA Records la Geffen Records , continuand sa lanseze albume bine primite de public , cu hituri ca ‘ I Guess That’s Why They Call It The Blues ‘ in 1983 , ‘ Sad Songs ‘ in 1984 , intervenind insa si o schimbare in stilul musical cu care a obisnuit pana in acel moment : a trecut de la pop - rock la un stil mult mai elaborat si cu un sound mai nou.
In anii 80’ Elton John isi recunoaste public orientarea sexuala si anume acea de a fi homosexual , iar in in 1993 l-a cunoscut pe partenerul sau de viata - producatorul de film David Furnish - la o petrecere. Canadianul de 36 de ani a luat conducerea studioului de film al artistului , “Rocket Pictures”. Elton John este foarte implicat si in cinematografie , fiind de-a lungul timpului compozitor de muzica de film , interpret , actor , producator .
Elton a inceput sa fie din ce in ce mai interesat de SIDA , asta datorita faptului ca unul dintre prietenii sai din adolescenta , Ryan White , a cazut victima acestui virus. A format “Elton John AIDS Foundation” in 1991 si a anunta ca toate veniturile provenite din vanzarea single-urilor sale incepand din acel moment vor fi donate fundatiei pentru cercetare si pentru ajutorarea celor bolnavi de SIDA.
In 1997, artistul a suferit o pierdere importanta din viata lui-moartea prietenei sale Printesa Diana.
El a cantat o noua versiune a piesei ‘ Candle In The Wind ‘ la inmormantarea ei si a vandut mai mult de 30 de milioane de exemplare ale acestui single , profitul din vanzari , mai mult de 47 mil de dollari , fiind donat in scopuri caritabile in numele Printesei Diana.
In 1998 fost ridicat la rangul de Sir (cavaler) de catre Regina Elisabeth a II pentru realizarile sale muzicale si contributia adusa in actiunile de caritate.
De- a lundul carierei sale artistice , Elton John a castigat 5 premii Grammy : in 1986 pentru “That’s What Friends Are For”, in 1991 pentru piesa instrumentala “Basque”, in 1995 pentru cea mai buna voce masculine cu piesa “Can You Feel The Love Tonight”, in anul 1997 pentru piesa “Candle In The Wind” rescrisa in memoria Printesei Diana si in 1999 pentru muzica compusa pentru filmul Aida, al companiei Disney.

Intr-o cariera de aproape cinci decenii a reusit sa vanda peste 250 de milioane de albume in toata lumea si a avut peste 50 de hituri Top 40, devenind unul din cei mai de succes cantareti ai tuturor timpurilor.
John a fost una din cele mai dominante nume ale rockului in anii ‘70 cu sapte albume consecutive No.1 in Statele Unite si sase single-luri No. 1. Succesul sau a avut un impact puternic in muzica pop si a condus la cresterea popularitatii pianului in Rock and Roll.

Niciun comentariu: