duminică, 25 aprilie 2010

Gioconda avea colesterolul marit, iar amorasul era rahitic


Un medic italian a pus diagnostice la peste 200 de personaje celebre din marile capodopere universale.

Daca-i excludem pe legisti, anatomopatologul sicilian Vito Franco este unul din putinii medici din lume pasionat cel mai tare de pacientii morti de secole, ba chiar si de cei imaginari. Totusi, cu conditia ca acestia sa nu fie niste "oarecare", ci personaje imortalizate intr-o opera de arta.

Astfel, in timp ce Venus a lui Botticelli pare a avea picioarele umflate, dar potrivit lui Franco "era sanatoasa tun", Mona Lisa avea probleme cu colesterolul, "este evident din grasimea acumulata sub ochi si pe maini". Ce sa mai vorbim de subiectul sculpturii Noaptea de Michelangelo, in opinia specialistului un transsexual cu sanii falsi. "In fond, in acele vremuri nu era chiar atat de usor sa gasesti modele care sa pozeze goale", aduce medicul si un argument mai putin medical.

Franco a pus pana in prezent diagnostice la peste 200 de personaje din capodoperele artei universale, de la guta la probleme cardiovasculare, boli genetice, naninsm, tumore, hirsutism. Daca cele mai multe cazuri de nanism pot fi identificate in picturi aflate la Muzeul Prado din Madrid, concentratia cea mai mare a operelor in care sunt infatisate personaje bune de internat in spital se gaseste totusi in opinia lui italianului la Galeriile Uffizzi din Florenta. De altfel, Amorasul dormind al lui Caravaggio, tablou aflat la Palazzo Pitti, a facut obiectul controverselor medicale inca din 1994, cand in prestigioasa revista Lancet, unii specialisti au sustinut ca amorasul era afectat de artrita reumatoida si rahitism.

"Sa speram ca domnul doctor ne va trimite mai devreme sau mai tarziu si tratamentul. Asa se intampla de obicei, dupa diagnostic urmeaza terapia; dar ma indoiesc ca acesti pacienti vor putea beneficia de ea", a glumit directorul galeriilor Uffizi, Antonio Natali.


Sursa: Corriere della Sera

Niciun comentariu: