sâmbătă, 27 februarie 2010

Anorexia? Sora mai mica a Schizofreniei...


Cand oamenii se tortureaza cu voia lor prin infometare, savantii avertizeaza ca motivul real este dat de aparitia anorexiei si nu de greutatea excesiva sau obezitate. In aceasta directie, cercetatorii rusi considera ca anorexia este, de fapt, o periculoasa dizarmonie psihica care, in timp, poate duce la schizofrenie.

Circa 90% din cazurile de anorexie inregistrate in lumea intreaga se refera la adolescente si tinere incadrate in sectorul de varsta 12-24 ani. Restul de 10 % sunt reprezentate de barbati si femei de varsta a doua care, in urma unor depresii sau dizarmonii interioare, au ajuns sa se subalimenteze.
"Anorexia este intotdeauna acompaniata de o dorinta de-a dreptul patologica de a scadea in greutate, precum si de o frica intensa de obezitate. Oamenii care sufera de aceasta afectiune prezinta o perceptie gresita a propriului corp. Se vad pe ei insisi drept supraponderali cu toate ca, in realitate, ei sufera de o forma de distrofie. Pentru a scadea in greutate, pacientii cu
anorexie se autotortureaza cu diete dure, exercitii fizice epuizante si proceduri de autocuratire precum voma provocata dupa mese sau clismele", explica Ruzanna Akopyan, o specialista in psihoanaliza anorexicilor.
Conform criteriilor sale, prof. Akopyan afirma ca semnele sigure ale anorexiei sunt urmatoarele:
1. Pacientii se simt intotdeauna supraponderali, fiind preocupati in mod obsesiv de anumite parti ale propriului corp.
2. Deseori, mananca in picooare si isi portioneaza alimentele in bucati foarte mici.
3. Sufera in mod frecvent de insomnii
4. Se autoizoleaza de societate
5. Sunt terorizati de gandul ca ar putea lua in greutate

Specialistii din lumea intreaga nu au o opinie comuna asupra cauzelor anorexiei. Totusi, majoritatea sunt de parere ca aceasta afectiune este declansata de factori biologici si genetici, conflicte psihologice, probleme sociale si, in ultimul rand, factori din mediul inconjurator.

Sursa : Pravda

Niciun comentariu: