vineri, 29 ianuarie 2010

Aluat cu branza de vaci

Ingrediente:

- faina 250g
- unt 250g
- brinza de vaci 250g

Mod de preparare:

Frecati bine branza de vaci pe marginea vasului cu dosul furculitei, pentru o omogenizare cat mai buna, sau se trece prin sita inoxidabila; dupa aceea se adaugati grasimea moale (untul topit), o lingurita de sare, o amestecati, apoi o framantati bine cu faina aprox. 5 min. (aluatul va fi mai virtos). Brinza de vaci va actiona ca o drojdie (rezultind bioxid de carbon, gaz care va face aluatul sa creasca si il face mai fraged). Tineti aluatul framintat la frigider sau intr-un loc racoros, de seara pina dimineata (se poate pastra mai multe zile la rece invelit, pentru a evita uscarea). Daca aluatul framintat se tine in bucatarie, la caldura, acest proces de fermentare se produce mai rapid , cam in 4 ore; de aceea, trebuie pregatit imediat cand incepe sa-si mareasca volumul.

Aluatul cu branza de vaci este foarte bun pentru placinta cu brinza, fructe sau carne, pentru saleuri, foaie pentru drob etc. Foaia nu creste mult, dar este foarte frageda si nu se farimiteaza ca aluaturile in foi.

Niciun comentariu: