vineri, 30 ianuarie 2009

Ejacularea retrograda

Dupa cum ii spune numele, ejacularea retrograda e cea care se produce invers decat cum ar trebui sau care `merge inapoi`. Este o tulburare de dinamica sexuala mai… ciudata.

De regula la o ejaculare barbatul elimina o cantitate de sperma cam cat ar incapea intr-o lingurita, in jur de 3-4 ml. Variatii ale volumului spermei apar in mod normal in functie de frecventa activitatii sexuale, gradul de hidratare.

Barbatul cu ejaculare retrograda are o viata sexuala normala, cu orgasm si toate cele, singura problema este ca atunci cand vine momentul ejacularii, prin uretra nu se elimina nimic sau cantitatea de sperma exteriorizata este extrem de mica.

Ejacularea care nu se vede poate fi cauza de infertilitate atunci cand sperma nu ajunge in vagin. Alte probleme nu pune.

Ce se intampla de fapt?

Dupa ce se formeaza in testicule, spermatozoizii calatoresc catre prostata unde se amesteca cu o serie de fluide. Acolo asteapta sa fie eliberati prin uretra in momentul orgasmului.

Prostata comunica cu acest canal prin care se elimina urina, foarte aproape de sfincterul vezical. Cand iese din prostata si intra in uretra, sperma ar avea doua “optiuni”: sa urce inspre vezica urinara sau sa coboare pe uretra pentru a fi eliminata la exterior. Dar “in sus” calea este blocata de sfincterul vezical care are un tonus foarte ridicat. Canalul uretral este mai relaxat deci presiunea aici este mai redusa. Acestia sunt factorii care directioneaza sperma spre exterior prin uretra.

Dar exista conditii medicale care reduc tonusul sficterului vezical astfel ca presiunea “in sus” sa fie mai redusa decat cea de pe canalul uretral. In aceste conditii se poate spune ca uretra nu se deschide fluxului spermei, aceasta avand calea deschisa inspre vezica urinara. Asa e: sperma se ejaculeaza in vezica.

Conditiile medicale despre care e vorba se refera la afectiuni sau injurii ale inervatiei sfincterului vezical: rezultate (accidental) in urma interventiilor chirurgicale la nivelul prostatei sau in alte localizari abdominale, diabet, scleroza multipla, medicatie antihipertensiva sau antidepresiva, radioterapia cancerului de prostata, etc.

Diagnosticul

Se poate pune in urma analizarii urinei care contine spermatozoizi in cantitate mare. Urina eliminata dupa ejaculare contine in mod normal un numar redus de spermatozoizi, aceia care raman pe uretra. Dar numarul ridicat al acestora in urina asociat cu lipsa ejaculatului, indica foarte limpede concluzia.

Fertilitate?

Daca barbatul doreste sa aiba urmasi exista o procedura prin care se colecteaza spermatozoizi din urina si se urmeaza calea inseminarii artificiale. Singura problema in cazul acesta este costul ridicat al procedurilor. Dar, important e ca se poate!

Niciun comentariu: